Вход
София
Времето в София 28 o C

ГОРЕЩ КОМЕНТАР! Данаил Кирилов удари президента заради намесата му в номинирането на главен прокурор. Кални ли ще са изборите?

ГОРЕЩ КОМЕНТАР! Данаил Кирилов удари президента заради намесата му в номинирането на главен прокурор. Кални ли ще са изборите?

на 12.06.2019
50955
42
ГОРЕЩ КОМЕНТАР! Данаил Кирилов удари президента заради намесата му в номинирането на главен прокурор. Кални ли ще са изборите?
Автор: ПИК
12.06.2019
42
50955

Кален ли ще е изборът на нов главен прокурор? Този въпрос коментира пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов. Въпросът бе около изказването на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че изборите ще са кални. Гешев изрази опасение, че заради предстоящия избор на нов главен прокурор ще се купуват магистрати, политици и журналисти. 

 "Не съм чул, не знам кой е този колега, който го е казал. Изборите в България са много тежки по дефиниция. Ако върна назад всички избори за висши магистрати, спомняте си, че имаше поне две неуспешни процедури за главен инспектор. Защо се случва това? Първо, заради естеството и спецификата на позициите в съдебната система и заради общественото очакване, че тези позиции силно могат да повлияят на правораздавателната дейност, смята Данаил Кирилов. 

И аз съм външен за съдебната система и казвам, че колегите-магистрати, че имат завишена норма на параноя. Те провиждат такива неща, които е малко възможно да се случат, коментира той.  

Мисля, че съдебната система, особено последните 7-8 години утвърди процесите на еманципация, на утвърждаване на независимостта си и на самоуправлението си, смята Кирилов по отношение на независимостта на съдебната власт.

На въпрос за кръглите маси и срещи на президента за избор на главния прокурор той заяви, че Радев ходи по най-деликатната и чувствителна граница на намеса и ненамеса. Предполагам, че става дума за неговото участие във финалния избор. Защитавал съм тезата, че всички институции трябва да се въздържаме от това, по някакъв начин да засегнем възможността ВСС да упражни правомощията си по номинация на кандидатури, смята министърът. 

Данаил Кирилов беше категоричен, че се е отказал от номинация за кандидат за главен прокурор, тъй като след това този кандидат ще бъде облъчен политически и на него ще се гледа като на фаворита на ГЕРБ или управляващите.

Кирилов отбеляза, че за процеса на избор трябва да се говори, като пожела на президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество.

Министърът на правосъдието побърза да напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор.

Гарантът за прозрачна и справедлива процедура е обществото и медиите, всеки, който гледа и наблюдава и може да изрази възражение, заяви той. 

Кирилов коментира и идеята за новия антикорупционен орган. Тя е на вицепремиера с ресор "Съдебна реформа" Екатерина Захариева. Този орган се създава в хипотезата, че на България отпадне мониторингът по Механизма за сътрудничество и оценка, за да бъдем наравно с другите държави. В такъв случай "досегашните органи ще продължат да осъществяват координационната си функция и наблюдения на процесите и съгласуване чрез този нов орган. По принцип този орган би трябвало да продължи с по-голямата цел - укрепване на върховенството на закона в българската държава и в българската правна система", обобщи Данаил Кирилов.

Той съобщи, че в петък ще представи предложенията си за законодателни промени, които да позволят разследването на тримата големи в съдебната власт, които са: главният прокурор и председателите на Върховния конституционен и Върховният административен съд.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 6783
архив

Изпраща мъж жена си на аерогарата. Самолетът излита, той със сключени в молитва ръце прошепва: - Боже, вземи я... от по-близо не мога да ти я пратя...

няма нови новини
Днес: 175
hot
най-четени новини в момента
сега
4717
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов разкри мощен скандал с документ: НСО на Радев иска военни кораби да пазят Доган (ОБНОВЕНА)
x
ЧУДО: Камък в Рила „плаче“ с лечебна вода
x