Готвачът на Путин лично вербува затворници в ЧВК "Вагнер", за да воюват в Украйна (ВИДЕО)

ГОРЕЩО

Готвачът на Путин лично вербува затворници в ЧВК "Вагнер", за да воюват в Украйна (ВИДЕО)

15332
на 06.08.2022
Готвачът на Путин лично вербува затворници в ЧВК Вагнер, за да воюват в Украйна (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Приближеният до руския президент бизнесмен Евгений Пригожин, повече известен като "готвачът на Путин", лично посещава затворите, за да вербува осъдени за частната военна компания "Вагнер".

препоръчано

Затворниците се изпращат на фронта в Украйна за период от шест месеца като им се обещава след този срок да бъдат помилвани. Това обяви руската правозащитничка Олга Романова, основател на проекта "Русь сидящая".

За тази потвърдена по думите й от надеждни източници информация тя говори в канала в YouTube на най-големия немски ежедневник Bild на руски език (от 33:24 мин на видеото - бел.ред.).

Вербуването става съвсем открито, при това не само от ЧВК "Вагнер", но и от други подобни формирования, казва тя. Първото вербуване е станало в края на юни в Ленинградска област. На 2 и 3 август е имало масово вербуване в Ярославска област. Но на практика по думите й вербуване досега е имало из затворите в цялата европейска част на Русия.

Въпреки че дълго време данните за личното участие на Евгений Пригожин в набирането на затворници не са били вземани на сериозно, тези данни са се потвърдили.

"Знаете ли, ние доскоро се смеехме на тези информации. А те бяха многобройни", казва тя. И добавя, че след като информациите започнали да постъпват от добре познати им лица, в чиято осведоменост и коректност не можело да се усъмнят, вече разбрали, че Пригожин е бил лично най-малкото поне в един затвор - в Рязанска област. После били проверени и други съобщения - например за посещението на Пригожин в Новгородска област.

"Пригожин действително лети лично дотам. И тази сутрин (3 август) се появи и част от негова реч пред затворниците (нямам право да посоча как я получихме), в която той им обяснява, че в продължение на няколко седмици ще преминат през военно обучение. "Ще тренирате по 20 часа в денонощие и ще понасяте същите лишения както всичките ми останали бойци", казва той в речта си. "Ще спите в окопите. И след това ще бъдете прехвърлени с хеликоптери в Украйна, ще станете истински войници на късмета и едва от този момент започва да се брои времето до вашето помилване."

Според информацията Пригожин им обещава по 100 хил. рубли заплата и 100 хил. рубли премия. Освен това затворниците подписват някакви документи, които се съхраняват на неизвестно място. Пред затворниците Пригожин е потвърдил, че петима осъдени от първоначално заминалите 42-ма са загинали до момента, а 12 са били ранени. Всички те са били от затвора "Яблони" в Калининградска област и са били първата група затворници, изпратени на територията на Луганск в Украйна. Пригожин е обяснявал на бъдещите наемници как протичат боевете и конкретно е разказал как в Луганск са влизали в окопите на противника и са "режели всички с ножове". Според Романова Пригожин е потвърдил и че за затворниците следят по-опитни бойци от "Вагнер", така че те нямат шанс да отстъпват или да бягат.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки
ПИК TV x
ПИК TV: Екшън в парламента! Костадинов към ДПС: Кметовете ви са феодали. Оядохте се, охранихте се. Това вече няма да ви се получи (НА ЖИВО) ПИК TV: Екшън в парламента! Костадинов към ДПС: Кметовете ви са феодали. Оядохте се, охранихте се. Това вече няма да ви се получи (НА ЖИВО)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК