Вход
София
Времето в София 2 o C

Готвят професия младежки работник

Готвят професия младежки работник

на 19.03.2018
5565
3
Готвят професия младежки работник
Автор: ПИК
19.03.2018
3
5565

Да бъде създадена професия  младежки работник, поиска от министъра на образованието екипът на Младежкия център в Пловдив. Красимир Вълчев посети тази сутрин базата, създадена с финансиране по европроект и с пари от общината, съобщава "Марица". Младежкият център ще разработи стандарт какъв ценз трябва да има младежкият работник и какви социални и образователни компетенции да усвои в подготовката си.  После ще ги предложи на МОН, което пък да задейства включване в класификатора на професиите.

Работата на младежкия работник ще се изразява в това да подкрепя младите, когато те имат идея или проект, обясни Мария Ангелова, образователен съветник в Младежкия център. За да поеме тази роля, тя е минала 2-годишно обучение на Съвета на Европа. Същата подготовка имат и колегите й от другите три Младежки центъра у нас – в Добрич, Стара Загора и Враца.  На практика в момента те са единствените практикуващи професията у нас, но само в тези институции.  Със създаването на национален стандарт ще се разпишат конкретните изисквания към всички, които искат да я практикуват, и те ще могат да бъдат наемани също в училища, общини, други организации, както и да  работят на терен в младежки общности.  Искаме професията да бъде припозната, за нея да се установят изисквания, които после да са приложими спрямо всички, каза Мария Ангелова. За база ще се ползва моделът на Съвета на Европа. Най-вероятно професията ще изисква висше образование в хуманитарна област, а изучаването й ще включва подготовка за работа с младежи.

В момента в Закона за младежта и спорта е записано, че младежки работник може да е всеки, който е минал специализирано обучение за работа с младежи. Ние смятаме да разширим това, казаха от Младежкия център. Тъй като не е регламентирана официално, сега  професията я няма във вузовете, в Софийския университет може да се изучава само неформално образование. В същото време в Малта е университетска специалност.

В Младежкия център ученици от СУ „Любен Каравелов” посрещнаха Красимир Вълчев с народната песен „Овчар свири”. Министърът разгледа лекционните зали, хотелската част и спортната база. На седмица през различни видове обучения минават по 200 младежи, а през спортните съоръжения – по 1000, обясниха домакините. В 17-те стаи с 41 легла се настаняват гости, които идват по младежки обмени от чужбина и други общини, както и нашите национали за състезания на Гребния канал.

Центърът е създаден с 1,5 млн. евро по европрограма, която залага на 15 критерия.  Община Пловдив е добавила още толкова за изграждането на спортната база. В края на миналата година комисия от Съвета на Европа е направила мониторинг и се е произнесла Младежкият център да получи Знак да качество на СЕ. Ще бъде вторият в страната, което е изключение от правилото – по принцип само на една такава структура в държава се присъжда този знак. В Европа са 10. На 22 май предстои връчването под тепетата, знакът е за срок от 3 г.

Дейностите в Младежкия център са интересни като сегмент и интегрирани услуги, които включват занимания по интереси, спорт, обучение, медиация, коментира Красимир Вълчев. Той добави, че у нас има малко политики за подрастващи между 16 и 29 г., повечето са насочени към тийнейджъри до 15-16 г. Със средства от ЕС успяваме да допълним микса от дейности и политики, финансирани от държавния бюджет, добави министърът. С еврофинансиране предстои да се изградят още 4 Младежки центъра в България, като ще се държи те да работят и с други общини, както пловдивският.

Министър Красимир Вълчев: Няма да рискуваме да останем без учебници по история

Министър Красимир Вълчев: Няма да рискуваме да останем без учебници по история

Утвърдените учебни програми по история за X клас няма да...

на 19.01.2018

Вълчев обяви още, че предстои увеличаване на финансирането за дейности по интереси и спорт в училищата. След като приключи програмата „Успех”, това стана чрез извънкласни дейности по „Твоят час”. Сега се подготвя нов проект за постановление, който да уреди по какъв начин ще продължи финансирането след края на проекта. В новия етап задължително ще се иска партньорство на училищата с други организации като читалища, клубове или звена като Младежкия център. Министърът изрично се поинтересува как екипът му стига до учениците и кой има достъп да услугите в базата, която спечели приза Сграда на годината за 2016 г.

Визитата на Вълчев продължава в момента със среща с директори на пловдивски училища, а по-късно той ще се включи в конференция на ресурсните учители в Пловдивския университет.

Сподели:
свързани новини
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Министър Красимир Вълчев с важни новини за училищата ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Министър Красимир Вълчев с важни новини за училищата
"Трябва да стимулираме инициативата и дебатите на местно...
на 09.02.2018
Напиши коментар »
(3)
1
Независимо от работното място, което заемам, в интернет ваче се въртят кадри, как мъжът ми, възрастният г-н Габриел ме бие на голо с камшик! Такива фалшиви новини е трудно да се спрат, затова трябва тотална борба с фалшивите новини! Аз не мога да спра мажът ми да ме изтезава и насилва кексуално, но мога да спра фалшивите новини, които се разпространяват от неговите приятели, които той вика да филмират и участват в зрелището! Аз съм най-активният еврокомисар срещу фалшивите новини след Юнкер... Ох ах, боли, пак се започва ...
2
Абе тия от шайката безмозъчни ли са или пак искат да отклонят вниманието на хората от проблемите които имаме а те не са малко
3
И всички, минали през зимната академия на младежката ГЕРБ ще се назначат за младежки работници. Така е като тъпи и неграмотни хора ни управляват, решенията им винаги са тъпи и нищо не решават
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Тя:
- Много си готин, когато си пийнеш повечко.
Той:
- То и ти си прекрасна тогава.

няма нови новини
Днес: 120
hot
най-четени новини в момента
сега
2528
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите приемат окончателно Закона за енергетиката, променят и правилата за валутния борд - гледайте НА ЖИВО!
x
За колко време се влюбваме... Учени изчислиха
x