Вход
София
Времето в София 14 o C

Готвя яйца по рецепта от XVII век

Готвя яйца по рецепта от XVII век

на 07.08.2013
16959
5
Готвя яйца по рецепта от XVII век
Автор: ПИК
07.08.2013
5
16959

Нашенският Дани де Вито започва кариерата си пред камера едва 7-годишен в предаването „Педя човек – лакът брада“. Той се превръща и в един от най-големите популяризатори на песничката „Сладкопойна чучулига“. Участвал е в два филма на Рангел Вълчанов и десетки роли в театъра. През тази есен ще изпълнява пред публика моноспектакъл, писан специално за него. Беше водещ на предаването по Нова телевизия „Семейни войни“ 

- Господин Мачев, сред колегите си сте известен като много добър кулинар. Какво обичате да готвите?

- Всичко без сладки неща.

- Имате ли специалитет?

- Да. Това са яйца, приготвени по стара рецепта така както са се правили в Китай през XVII век.

- Каква е рецептата?

- Сурови яйца се разбъркват в една купа с подправките, които обичаме- черен пипер, чубрица и други. Идва ред на една връзка магданоз и трохи от най-обикновен хляб, както и щипка сода бикарбонат. От тази смес се правят палачинки. Когато станат готови те се навиват и се слагат в тавичка. Заливат се с доматен сос, в която има чесън. Слага се във фурната да се запече, докато изври доматения сос.

- Какво обичате да хапвате?

- Много деликатесни неща. Честно казано, от всяко нещо може да стане ядене. Дори и най-хубавото нещо, което правя е да отворя хладилника, да видя какво има вътре и оттам да си измисля какво да готвя. Вкъщи се правят много груби импровизации с готвенето. Според мен тайната в кулинарията са подправките. Трябва да се знае обаче точно кога и къде да се сложи, за да се получи наистина вкусно ядене.

- Коя комбинация според вас е неправилна?

- Ще ви дам пример с варенето на ориза. В кулинарните книги пише, че на всяка чаша ориз, трябва да се слагат по две чаши вода. Според мен това не е правилно. Ако готвим ориза в тенджера, то той трябва да една чаша, а водата – 4. Ако сме решили да го печем на фурна, чашите течност трябва да са дори 6. Иначе ориза се събира. Той обича водата, когато расте и същото се отнася и за времето, когато се готви и тогава се дели зърно по зърно.

- Как се научихте да готвите?

- Случайно, даже не помня и как. Но се чудя на домакините, които смятат това за някаква тегоба. Никога не съм го чувствал като задължение. Дори, когато съм влизал в кухнята просто, защото трябва. Това действие ме разтоварва. Научих се може би от баба ми. Тя беше много добра готвачка. Аз усещам интуитивно нещата, явно също ми е от нея. Например аз всичко готвя на око. Не слагам точно 100 или 200 грама от нещо си. И не разбирам хората, които готвят по този начин – с точни мерки. Някой като ми разказва какво трябва да сготвя, веднага си представям кое с кое трябва да се събере, за да се получи. Определям си и количествата, които ще ми трябват.

- Какво обичахте като дете?

- По-лесно е да ви кажа какво мразех – грис халва. И тогава и сега продължавам да си я мразя. Но всичко оставало обичам. Не съм скаран с храните. Готов съм винаги да експериментирам и да опитвам най-невероятни яденета.

- Коя е най-невероятна комбинация, която правите в кухнята?

- Има една, за която жена ми обича да казва, че е буламач. Основата е домати и яйца. Вътре мога да сложа мръвка или някакъв салам, който съм намерил в хладилника. Добавям и разни други глупости, които са ми попаднали. И така, накрая чуквам и яйцата вътре и става много хубаво.

- Мисли ли сте да направите кулинарно предаване?

- Да, но засега никой не проявява интерес, за съжаление. А иначе с удоволствие бих го направил.

- Дайте някой съвет на домакините.

- Мога да им кажа, че готвенето не е нещо страшно. Нека да помислят първо за удоволствието, което им доставя, а не като задължение. А когато ти тежи, не ти се получават и манджите.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
How could any of this be better stated? It conudl't.
2
Arceilts like this just make me want to visit your website even more.
3
You're a real deep thkeinr. Thanks for sharing. http://bdtrbyz.com [url=http://yfizpyleaqs.com]yfizpyleaqs[/url] [link=http://whjqofnqr.com]whjqofnqr[/link]
4
That's an inventive answer to an inernestitg question
5
My hat is off to your astute command over this toirc-bpavo! http://yftbcjbq.com [url=http://ypnkpaoz.com]ypnkpaoz[/url] [link=http://mwpiklz.com]mwpiklz[/link]
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15415
архив

Чък Норис е роден на 31 февруари.

няма нови новини
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
сега
1510
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПРОЛИВЕН ДЪЖД ОТНОВО ЗАЛЯ СОФИЯ: Бурята удари за трети път днес (ВИДЕО)
x
ШОК: Часовникът на ръката три пъти по-мръсен от... тоалетна чиния
x