Вход
София
Времето в София 11 o C

Гражданите трябва да бъдат информирани с какви цели им се искат личните данни

Гражданите трябва да бъдат информирани с какви цели им се искат личните данни

на 18.02.2018
914
1
Гражданите трябва да бъдат информирани с какви цели им се искат личните данни
Автор: ПИК
18.02.2018
1
914

Когато гражданите предоставят свои лични данни, те трябва да бъдат ясно информирани за какви цели им се искат. Само с тяхно съгласие могат да се извършват маркетингови проучвания, например. Това каза председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов по повод информационната кампания, която стартира през февруари с цел запознаването на гражданите и бизнеса с новите правила, свързани с обработването на лични данни. Те влизат в сила през месец май, по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Ако човек е включен в изследване и личните му данни се обработват без да знае, той може да поиска заличаването им, допълва той.

Ако единственото правно основание за обработка на лични данни е съгласието на гражданина и той не е го е предоставил, тогава компанията подлежи на санкция до 10 млн. евро. Ако неправилното обработване на лични данни е засегнало повече от едно физическо лице, тогава глобата може и да е 20 млн. евро.

Личните данни на физически лица се обработват не само със  съгласието на гражданите, но тогава има изисквания в закона, които трябва да бъдат спазвани от публичните и частните организации, разяснява Венцислав Караджов. Такива са случаите с извършването на банкови операции или при ситуации на неизбежност, когато човек е в безпомощно състояние, а се налага бърза реакция с цел защита на живота и здравето му.

Във всички държави от ЕС се въвеждат единни правила как и кога може да се използва тази информация. Уеднаквяват се и задълженията на администраторите - публични органи, на местното самоуправление и частни лица, обяснява председателят на КЗЛД.

Разяснителната кампания на Комисията относно Общия регламент за защита на данните – General Data Protection Regulation (GDRP) стартира от Пловдив заради силно развитите бизнесуслуги. На 7 март експертите на комисията ще са във Велико Търново, на 19 април - във Варна, и на 20 април в Бургас. Между 22 и 23 април в столицата ще се организира среща с малкия и средния бизнес, а на 13 юни в НДК ще се проведе втори голям форум по темата под егидата на Българското председателство.

По време на ротационното председателството на Съвета на ЕС трябва да бъде приет и регламентът за обработване на лични данни в областта на електронната търговия и телекомуникациите. Той също създава завишени гаранции на защита в тези сфери.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33974
архив

Съпружеска двойка седи в хола и гледа фигурно пързаляне. На леда се пързаля перфектна фигуристка. Мъжът замечтано: – Ех, ако ми падне, каква волна програма ще изпълня с нея… Жената мрачно: – Сега ще видим първо как ще се справиш със задължителната….

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x