Грета Тунберг нямала "нищо против" среща с Байдън

СВЕТЪТ ДНЕС

Грета Тунберг нямала "нищо против" среща с Байдън

6204
на 13.10.2021
Грета Тунберг нямала нищо против среща с Байдън
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Грета Тунберг заяви, че няма нищо против да се срещне с Джо Байдън на конференцията на ООН за изменението на климата, която ще се проведе от 31 октомври до 12 ноември в Глазгоу, но не очаква много от американския президент или от решителната среща на върха, пише The Guardian. Изданието разказва, че в интервю за Covering Climate Now младата екоактивистка е изразила съмнения, че лидерът на САЩ или която и да е друга държава би искал да говори с нея на конференцията. В същото време тя заяви, че е готова да се възползва от тази възможност, ако й бъде предложена, съобщава "ФокусГрета Тунберг.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Британският вестник припомня, че преди седмица Грета Тунберг обвини американския президент и ръководителите на други щати, че изнасят красиви речи, които обаче не водят доникъде. В интервю за CCNow тя се оплака, че световните лидери „не приемат сериозно младите активисти по климата“. „Те просто казват „Ние те слушаме“ и ни аплодират, а след това продължават да действат както преди“, каза защитникът на планетата.

Тунберг казва, че не е впечатлена от думите на Байдън или от опитите му да приеме най-амбициозния закон за защита на климата в историята на САЩ. Тя смята, че тези мерки, които сега се разглеждат във Вашингтон, са „силно разводнени от лобисти“, така че няма нужда да се преструвате, че „това ще бъде решение на климатичната криза“.

Що се отнася до среща с китайския президент Си Дзинпин, шведската активистка я намира за още по-нереалистична. Обвинявайки китайския лидер в диктатура, Тунберг въпреки това не се отказа от идеята да говори с него, като същевременно подчерта, че „демокрацията е единственото решение на климатичната криза, защото единственото нещо, което може да ни спаси от тази ситуация ... е огромен обществен натиск“.

По време на интервюто Грета Тунберг потвърди, че въпреки възможните „празни приказки“, тя ще участва в срещата на високо равнище по климата, защото срещата на хиляди представители на правителствата, активисти, учени и журналисти е добра възможност „да покажем, че сме в извънредна ситуация и ... ще се опитаме да мобилизираме хората за борбата с нея“. Защитникът на климата вярва, че в такава ситуация „всеки трябва да поеме морална отговорност“ и да използва всяка възможност на всяка платформа, за да „се опита да повлияе и да прокара в правилната посока, да доведе до промяна“. „Мисля, че това е наша отговорност като хора“, подчерта Тунберг.

Шведската екоактивистка подкрепи множество съдебни дела, в които хората искат обезщетение от горивните компании за десетилетия лъжи за изменението на климата, което е навредило на планетата и е причинило човешки страдания. Тунберг също обвини медиите, че в по-голямата си част не могат да покажат колко сериозна е климатичната извънредна ситуация, пише The Guardian. В същото време фактът, че световните лидери не се вслушват в призивите на милиони млади активисти, не ги кара да мислят за промяна на стратегиите и тактиките - поне засега. „В момента просто повтаряме едно и също съобщение като счупен касетофон“, казва климатичният активист, отбелязвайки, че милиони хора по света вече са предприели действия.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса! Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО) СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК