Гръцкият посланик у нас: Интерконекторът е продължение на терминала за втечнен газ край Александруполис

Политика

Гръцкият посланик у нас: Интерконекторът е продължение на терминала за втечнен газ край Александруполис

8678
на 07.05.2021
Гръцкият посланик у нас: Интерконекторът е продължение на терминала за втечнен газ край Александруполис
Автор:   ПИК

Интерконекторът е продължение на терминала за втечнен газ край Александруполис и чрез него ще се реализира взаимната връзка между България, Гърция и САЩ. Това става ясно от интервю пред Bloomberg TV Bulgaria на посланика на Република Гърция у нас Н. Пр. Димитриос Хронопулос. 

препоръчано

Според дипломата газовият интерконектор с Гърция не би могъл да е конкурент на руските доставки. По думите му не бива да бъркаме въпроса за маршрута на природния газ с конкуренцията. „Тръби има много - трябва да имаме и количествата, за да ги пълним. Ще взимаме енергия от там, където има на разположение. По думите му към края на годината газовият интерконектор с Гърция може да бъде готов. "Интерконекторна връзка между България и Гърция е един стратегически проект. Създаването на газовия интерконектор отговаря на стратегия на ЕС. Става дума за диверсификация на енергийните източници и маршрути на природния газ. Освен двустранната зависимост на този проект в рамките на ЕС се създава един триъгълник на зависимост между Гърция, България и САЩ", казва Н. Пр. Димитриос Хронопулос. "Трябва да приемем построяването на интерконектора, като разширение на плаващия терминал на газификация на втечнен природен газ в Александруполис LNG", добави още гръцкият посланик.

Друга тема от разговора беше свързана с това защо построяването на газопровода IGB се е забавило. "По време на пандемията нещата се забавиха, тъй като персоналът от Гърция не можеше да пътува свободно до България. Друга причина бяха лошите атмосферни условия в България. Няма други проблеми било то икономически или от друго естество, които да пречат за финализирането на проекта", добави Хронопулос.

Гръцкият посланик в България припомни още, че газопроводът се финансира от Брюксел, тъй като е ключов проект за Европейския съюз. „Колкото повече тръби има, толкова по-голяма ще бъде и конкуренцията, което ще доведе и до по-ниски цени“, смята Н. Пр. Димитриос Хронопулос.

Сподели:
Бомба x
Защо ранобудниците са по-щастливи Защо ранобудниците са по-щастливи
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това