Гърция и Египет подписаха договор за изграждане на подводен електрически кабел между двете страни

Африка

Гърция и Египет подписаха договор за изграждане на подводен електрически кабел между двете страни

2779
на 14.10.2021
Гърция и Египет подписаха договор за изграждане на подводен електрически кабел между двете страни
Автор:   ПИК

Гърция и Египет в четвъртък постигнаха споразумение, което поставя началото на изграждането на подводен кабел, който ще предава енергия, произведена от възобновяеми източници от Северна Африка в Европа, първата подобна инфраструктура в Средиземноморието, съобщи Reuters, цитиран от "Фокус".

препоръчано

Гръцкият енергиен министър Костас Скрекас и неговият египетски колега Мохамед Шакер подписаха меморандум за разбирателство по проекта на церемония в Атина.

"Подобна взаимовръзка е печеливша както за Гърция, така и за Египет и Европейския съюз", каза Скрекас.

Той каза, че проектът ще помогне за изграждането на източен средиземноморски енергиен коридор и ще подобри сигурността на енергийните доставки в региона.

Сделката идва, когато Гърция, Кипър и Израел планират да построят Евро-Азиатския интерконектор, най-дългият и най-дълбок подводен захранващ кабел, пресичащ Средиземно море, на цена от около 900 милиона долара.

Гръцко-египетският меморандум създава работна група на високо равнище от висши служители, представители на операторите на електропреносни мрежи и енергийните регулатори.

Групата ще проучи средствата и финансирането за изпълнението на проекта и ще улесни навременното издаване на разрешителни и одобрения, необходими за съответните проучвания за осъществимост, каза Скрекас.

"Ние сме в началото на важен проект и съм сигурен, че всички ще направим всичко възможно да го видим успешно реализиран възможно най -скоро."

Като част от проекта Кипър трябва да подпише подобно споразумение с Египет в събота.

"Електрическата взаимовръзка между Египет и Гърция ще постигне ... добре свързана мрежа в Източното Средиземноморие", каза Шакер, добавяйки, че това ще засили навлизането на зелена енергия в производството на електроенергия на Европейския съюз.

Сподели:
Бомба x
Ето коя е най-опасната секс поза, при която рисувате живота си Ето коя е най-опасната секс поза, при която рисувате живота си
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 309
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това