Гърция към Германия: Дължите ни 289 млрд. евро

Балкани

Гърция към Германия: Дължите ни 289 млрд. евро

10972
на 05.04.2021
Гърция към Германия: Дължите ни 289 млрд. евро
Автор:   ПИК

Правителството в Атина отново напомни на Берлин, че дължи на гръцката страна обезщетение в размер на 289 млрд. евро заради нанесени щети от времето на Втората световна война. Поводът за повдигането на въпроса е, че утре се навършват 80 години от немските набези в балканската държава.

препоръчано

,,Искането ни ще продължи да седи на дневен ред, докато не получим обезщетението, за което настояваме'', обяви говорителят на гръцкото МВнР Александрос Папайоану.

От гръцка страна са категорични, че ще продължават да водят разговори с Германия по темата, но "с изключително добър тон в двустранния диалог". Още през 2019 г. правителството, оглавявано от Алексис Ципрас, поиска двустранна среща по въпроса, но тогава от Берлин отказаха.

През януари 2020 г. от администрацията на настоящия премиер Кириакос Мицотакис изпратиха дипломатична нота до Германия, отново касаеща разговор за репарациите.

Нацистка Германия нахлува в Гърция и Югославия на 6 април 1941 г. До 1944-та войските на Третия райх извършват серия от кръвопролитни зверства, твърдейки, че това е отмъщение заради партизанските нападения. През този период десетки хиляди мирни граждани са убити.

Според изчисления на гръцкия парламент Германия дължи на Гърция поне 289 млрд. евро обезщетение. От Берлин обаче контрират, че този въпрос е юридически, а не политически.

 

 

Сподели:
Бомба x
ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО)
ново
Днес: 203
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това