Гърция отчете почти 90% спад на приходите от туризъм

Балкани

Гърция отчете почти 90% спад на приходите от туризъм

6187
на 23.08.2020
Гърция отчете почти 90% спад на приходите от туризъм
Автор:   ПИК

Приходите от международен туризъм на Гърция се равняват на 678 млн. евро към края на юни 2020 г. Това е спад от 87.5% спрямо миналата година, когато сумата е 5.413 млрд. евро, съобщава "Катимерини".

препоръчано

При посещенията картинката не е по-различна. Там намалението е 76.9%. По данни на гръцката ценрална банка чуждестранните туристи намаляват с 93.8%, а печалбата се свива с 97.5% от 2.55 млрд. евро през първата половина на 2019 г. до едва 64.3 млн. евро към края на юни 2020 г. До края на февруари 2020 г. обаче страната бележи добри резултати в сравнение с 2019 г.

Гръцките хотелиери се надяваха да възстановят част от загубените суми през юни и юли, но изглежда този оптимистичен сценарий вече не е възможен, отбелязва "Монитор".

Втората вълна на коронавирусната пандемия, която вероятно дори не е достигнала своя пик, както и задължителната карантина след пътуване, наложена от някои страни като Финландия и САЩ, сринаха надеждите за пика на туристическия сезон, които се изместиха към септември и октомври.

Промяна има и по отношение на пристигащите туристи. Сега най-много гости има от Франция. Това е очаквано, след като пазари като Великобритания и САЩ са затворени, а германците са силно повлияни от съветите на правителството да не пътуват.

С начина, по който се развива пандемията, очакванията са, че Гърция ще припечели едва 3 млрд. евро от туризъм тази година или това е с над 83% спад спрямо 2019 г., когато сумата е 18.5 млрд. евро. Освен това, значителна част от хотелите – 5 000 работещи от общо 10 000 – възнамеряват да затворят врати още в края на август.

Сподели:
Бомба x
Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете
ПИК TV x
ПИК TV: Крум Зарков: БСП не подкрепя чисто мажоритарната система (ВИДЕО) ПИК TV: Крум Зарков: БСП не подкрепя чисто мажоритарната система (ВИДЕО)
ново
Днес: 154
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това