Гърция праща за пръв път учени на Антарктида, отсядат в българската база

Балкани

Гърция праща за пръв път учени на Антарктида, отсядат в българската база

9539
преди 4 часа
Гърция праща за пръв път учени на Антарктида, отсядат в българската база
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Гърция ще изпрати за първи път свои учени до Антарктида. Те ще бъдат част от следващата българска експедиция и ще пътуват на борда на изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий", съобщи пред БТА Симеон Константинидис, пенсиониран офицер от Военноморските сили на Гърция с опит в областта на океанографията и метеорологията, президент на неправителствената организация "Гръцко общество на полярната зона" (Hellenic Polar zone society).

препоръчано

Той бе участник в Международната полярна конференция за сътрудничество между балканските страни в полярните региони по европейските програми EUPolarNet-2 и POLARIN, който се проведе в Ахелой, пише "Труд“.

"За нас това е голяма стъпка към Южния полюс, тъй като е първият път, в който Гърция ще изпрати свои учени. Искам да използвам възможността да благодаря на проф. Христо Пимпирев за това, че ни предостави този шанс и отвори за нас вратите на българската база на Антарктида", коментира Симеон Константинидис.

Той допълни, че плановете им предвиждат и изграждането на метеорологична станция на Ледения континент, което обаче по-вероятно ще се осъществи догодина.

Единият от учените, които ще пътуват до Антарктида с българския кораб тази година, е професор от Атинския университет и се занимава с астрофизика. Той ще прави астрономически наблюдения и измервания, обясни Константинидис.

Вторият гръцки учен е професор от Техническия университет на Крит. Тя ще проведе психологически тестове за хора, които живеят на изолирани места, за да провери дали страдат от депресия.

Друг експеримент ще бъде използването на специално създадени видеоклипове, чиято цел е да помогнат на хора в изолирана среда да се почувстват по-добре. По време на престоя си изследователката ще използва и техника за измерването на магнитните показатели на хората при различни емоции. 

Симеон Константинидис допълни, че по време на конференцията в Ахелой е научил колко много е постигнала България и че тя се намира много стъпки напред в науката на Антарктида.

"Бихме искаме да вървим по стъпките на България и да се учим от опита на страната", коментира още президентът на Гръцкото общество на полярната зона.

Той допълни също, че има амбицията да посети Ледения континент в бъдеще, но за него сега по-важно е да координира посещението на гръцки учени там.

"Когато те се върнат, ние ще се поучим от техния опит и ще можем да организираме повече мисии. Надяваме се да можем да развием това сътрудничество сред страните от Балканите и Европа и да имаме възможност да пращаме учени от Гърция всяка година. Така ще можем да придобием ноу-хау и в бъдеще дори да изградим собствена база там или да си сътрудничим с други страни като България и да споделяме научната база, инструментите, техниката. Ще намерим начин, но хубавото е, че сме съседи, близо сме и можем по-лесно да поддържаме връзка", допълни Константинидис. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК