От Мария Борисова
Необходими продукти:
За гювечето:
500 г бяло брашно
20 г грис
320 мл хладка вода
50 мл олио
20 г сол
15 г жива мая
За зеленчуците с кокошка:
1 домашна кокошка
200 г бамя
200 г зелен боб
200 г грах
1 тиквичка
1 патладжан
3-4 моркова
1 кг картофи
червен пипер
1 консерва домати
сол
50-60 г олио
1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Замесваме меко тесто от посочените продукти, като маята е разтворена предварително в хладката вода заедно с 2-3 с.л. брашно. Вземаме подходящи купички или гювечета и ги омазняваме много добре с олио или краве масло. Обръщаме гювечетата с дъното нагоре и облепваме тестото по тях. По същия начин процедираме с капака. Украсяваме по наш избор и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути. Предварително може да намажем с жълтък. Използваме кален гювеч, в който слагаме всички зеленчуци, както и сварената предварително кокошка. Разбиваме с пасатора една консерва домати и изливаме в гювеча. Овкусяваме със сол и червен пипер, слагаме и около 50-60 грама олио. Наливаме 1 ч.ч. вода. Поставяме гювеча във фурна на 250 градуса, докато заври, след което намаляваме фурната на 180 градуса. Печем около 3 часа, като проверяваме дали са омекнали картофките, тъй като те стават готови последно.