Г-жа Габриелица на Бай-Ганьовски излет в Египет

Акценти

Г-жа Габриелица на Бай-Ганьовски излет в Египет

260468
на 12.02.2024
Г-жа Габриелица на Бай-Ганьовски излет в Египет
Автор:   Огнян Гърков

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

„Еднодневното официалното посещение” на тайфата от 5 министри, начело с г-жа Габриел - Неделчева, прилича на абсолютен външнополитически бай-ганьовизъм.

На излет в новата „административна столица” на Египет с ботуши по килимите!

И то в събота, след като над 12 години не е имало визита на това равнище в най-голямата арабска държава. С уникален, смехотворен принос в дипломатическия протокол.

В традиционната протоколна практика на Стария континент и на уважаващите себе си и гостите държавните и официалните посещения продължават поне 2-3 дни. По-кратък срок се тълкува като неуважение или на домакина към гостите, или обратното: ако те са пожелали съкратена програма. Прегледах подробно измененията и допълненията в съответната нормативна база за държавния протокол: в закона и правилника за прилагането му, и протоколния справочник на МВнР (от 2017 г. е, добре съставен, но касае предимно привилегии и имунитети на дипломатическия корпус у нас!).

Първите два документа са променени от и след лятото на 2009 г., т.е. след поемането на властта от ГЕРБ. За посещенията на български официални лица в чужбина, в т.ч. на министъра на външните работи, важат протоколната практика и изисквания на приемащата страна (чл.80 от Правилника). В случая при договарянето на програмата е важно и желанието на шефа на българската делегация. Има и ограничения в броя на придружаващите лица, респ. на делегацията, но и преобладаваща усреднено международна практика.

На тази база би следвало да са изготвени и българските норми за броя на гости. А те предвиждат при държавно и официално посещение на държавен глава 1(+1) + 10 (т.е., той + 1 съпруг/а/партньор/ка + 10 придружаващи), а за официално посещение на министър на външните работи 1 (+1) и до 5 души придружаващи.

Несериозно е да гадаем освен министрите колко души са ги придружавали, но отчитайки консуматорския манталитет, да допуснем, че поне по 1 човек с министър. В египетските сайтове видях, че „хорицата са кандисали” да назоват визитата официална, но нищо чудно този компромис да е за успокояване на египетския премиер, че трябва да работи в събота, вероятно следобед.

От сайта на МВнР - София става ясно, че на 22 януари т.г. г-жа Габриелица е приела у нас египетския външен министър Самех Шукри. И нищо чудно тогава на „Ал. Жендов” 2 да е възникнала self-image идеята за съчетаване на полезното (отстояване и на министерския Й пост след ротацията) с приятното.

Чрез екскурзионна пропаганда посредством „спретване на галоп” на I-во заседание на Съвместна комисия за сътрудничество с Египет, чието създаване е било анонсирано още през 2018 г.!?

Без дори да се специфицират 1-2 основни сфери.

И да подпишат 2-3 пожелателни документа за сътрудничество в отбраната и за природния газ + споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Документи, които се създават по шаблон и спокойно биха могли да бъдат подписани и от българския посланик в Кайро за България, или от египетския в София със съответния наш министър.

В египетските сайтове вместо шаблонни „масали” признават, че имат интерес да внасят от България пшеница и да изнасят цитрусове плодове.

Въпреки че в нашите медии чухме поредно клише: ...сътрудничество, „свързаност” и стратегическо развитие са в основата на отношенията..., еднодневната разходка би следвало да се категоризира като „делова”, „работна” или „частна” (визита/екскурзия?).

По същество тя принизява дейността или бездействието на посолството. 5 министри накуп, в т.ч. министърът на отбраната на второ място – „най-силовият” измежду министрите ?! Непосветените, ако вземат насериозно т.нар. медии, биха могли да допуснат, че след като „-пътуването на доклад до САЩ” е отказано, може би това е компенсационна разходка на бюджетна издръжка. Колко ли е струвало общо?

Но както мисли героят ни класик: ”Шамар да е, но да е на аванта!”            

Огнян Гърков

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК