Вход
София
Времето в София 13 o C

Г-н Дончев, на кого му пука за оставката ви и какво изобщо работите?

Г-н Дончев, на кого му пука за оставката ви и какво изобщо работите?

на 24.09.2020
142067
0
Г-н Дончев, на кого му пука за оставката ви и какво изобщо работите?

Какво работи Томислав Дончев, че да му пука на някого за оставката му?

Бърза справка по този въпрос оставя търсещия в пълно недоумение - в структурата на Министерски съвет той е... вицепремиер. И дотам. Няма го и в списъка с министри, защото няма министерство за него.

И със свещ да търсите на сайта на правителството, така и няма да откриете с какво се занимава и за какво отговаря Дончев като заместник на Бойко Борисов. Освен да плямпа глупости в ефира, правейки се на голям мислител, а всъщност продавайки тези, на чиито гръб се вози от десетилетие. 

Вчера за капак той обяви, че му било тежко във властта и е готов да си подаде оставката. 

От какво ви е тежко, г-н Дончев?! Та вашата единствена работа е от време на време да се возите на трети ред на джипа, който управлява премиерът Бойко Борисов, за да проверява докъде върви работата, която върши заедно с трудолюбиви българи из цялата държава.

Често съм се чудила дали ви взима само за да правите баланс в колата, но подозирам, че има по-дълбоко обяснение - показва ви как трябва да се работи, та дано и на вас ви дойде все някога ищах да свършите нещо за народа си.

Освен да интригантствате, да разчиствате сметките си с опоненти за високи постове в ГЕРБ и...да обикаляте на разходка из планините с раничката си.

Нито едно от изброените не е в трудовата ви характеристика. Да не говорим, че е напълно нелепо в условията на световна криза заради коронавируса и течащ преврат в България срещу кабинета, от който сте част, вие да си сновете из баирите. Че и сам да се хвалите с това.

Щом ви е толкова тежко и явно намеквате, че вече не е престижно да сте в правителството, прав ви път - взимайте си раничката и отивайте при уличните "млади" политици като Румен Петков, Татяна Дончева и Мая Манолова. Или пък при издулия копчетата на ризата Христо Иванов-Маджото. И той е много млад и приятно закръглен, като чичковците от Гробовното трио. Явно изповядвате идеите им, все ще ви приютят на палатките. Даже сте флагман и ги прилагате на практика - докопваш се до сладък пост и не свършваш нищо, а само сучеш. Досущ като правителствата на БСП и кметовете на ДеБъ. 

Единственото, което трябваше да свършите в този мандат и за което правихте високопарни заявки цяло десетилетие, под вашата ръка се провали с гръм и трясък.

Именно вие през последните 10 години бяхте натоварен със задачата електронното правителство най-накрая да се случи. А то така и не се случва. И всякакви опити да се твърди обратното се изпаряват, щом има километрични опашки пред КАТ и НОИ, например.

И в настоящия мандат цели 3 години в ресора ви бе електронното управление, като дори ви се направи Държавна агенция „Електронно управление“, така че съвсем да се ограничи отговорността ви. Тя си има назначено ръководство и сложна структура, така че на практика и там нямахте почти нищо за вършене. Още на втората година стана ясно, че дори за това не ставате.

Анализ на Българската стопанска камара относно свършеното бе убийствен - в рамките на 14 години държавата е платила 2 млрд. лева за електронно правителство и към този момент се предлагат едва 2900 електронни услуги, 87% от които са „първични“ и едва 13% са "комплексни". В същото време срещу само 25 млн. евро естонското е-правителство, по чиито пример уж се работи и у нас, обединява над 900 информационни системи, които предлагат над 5000 е-услуги, повечето от които са "комплексни", и е на първо място в Европа.

Едва една пета от администрациите в България предоставят е-услуги и само 12% от администрациите поддържат специализирани регистри за електронни услуги, а всеки трети административен регистър се поддържа само на хартиен носител. 98% от всички заявления за ползване на е-услуги у нас са само към 5 администрации - Агенция по вписванията; Агенция по геодезия, картография и кадастър, НАП, ГИТ и НАПОО. Едва 19 на сто от българите са общували онлайн с администрацията през 2018 г., докато за Естония те са цели 77%. 

И какво направихте вие, г-н Дончев, след като тези данни лъснаха и вече нямаше как и кого да заблуждавате, че все пак нещо работите и за нещо отговаряте? Набързо и на тъмно, в типичния ви стил, се отървахте дори от този единствен ресор, изпразвайки окончателно от съдържание и причина престоя си в Министерски съвет. Той бе поет от работоспособната Мариана Николова и към днешна дата вицепремиерката бележи значителни успехи и в този Н-ти ресор, за който отговаря.

Така, че г-н Дончев, не се колебайте другия път, като ви срещнат "младежи" и ви искат оставката. Направо хващайте гората!

Точно заради такива безхаберници и нищоправци като вас въпросните "млади" критикуват правителството на Борисов и се възмущават, че подобни хора са търпени с години на високи постове.

Хем вече няма да ви е "тежко", хем е честно да спрете да се возите на гърба на успехите на колегите ви в кабинета, които работят и постигат исторически резултати за България.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34833
архив

Близкоизточна поговорка:
Ако планината не отива при Мохамед - значи Моше е платил повече...

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x