Вход
София
Времето в София 21 o C

Г-н президент, срамота - българският будител е интелектуалец и европеец, не е Ванга или Димков

Г-н президент, срамота - българският будител е интелектуалец и европеец, не е Ванга или Димков

на 02.11.2017
77626
70
Г-н президент, срамота - българският будител е интелектуалец и европеец, не е Ванга или Димков

Румен Радев реши да блесне насред празника на народните будители с "новаторска" мисъл: "Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните...."

Онзи, който пише текстовете в аутокюто на президента, се е объркал.

Чисто семантично българското Възраждане е закъснял, компенсаторен жест на съизмерване с европейския Ренесанс. Будителите ни - възрожденците, са преди всичко европейци.

Духовното пробуждане на българите се проявява в тяхната постепенна, мъчителна интеграция с европейския културен модел. Това осъществява прехода от Средновековието към Новото време.

Възраждането "възражда" цивилизационните белези на поробения народ, съзряването му като нация със собствен бит, история, единен книжовен език, религия. А "цивилизация" се родее с "европейско" не просто в географски, но и в социокултурен смисъл.

Българското Възраждане е синоним на Ренесанса, но и на Просвещението, и на буржоазните революции.

Петър Берон, Константин Фотинов, Любен Каравелов, Константин Величков и стотици други апостоли на преродената духовност са европейски възпитаници с европейска мисловност, не идват от Азия, Африка или Америка.

И да, г-н президент, те са интелектуалци, дори ми е обидно да ви напомням това.

Разпознавали се по светлината, с която заразявали околните?

Тук авторът на речта ви е минал в селенията на окултното, очевидно остатъчно облъчен от идеите на Людмила Живкова и Светослав Рьорих.

За възрожденците ни става дума, г-н президент, не за леля Ванга, Дънов, Димков или Дядо Влайчо. Те са от пантеона на селското християнство и знахарство, нямат общо с прогресивния хуманизъм на Ренесанса.

Но...така се получава, когато човек - вместо да поздрави българите с простичкото "Честит празник!", решава да се прави на специалист в области, в които не е компетентен, и възпроизвежда папагалски чужди напъни за оригиналничене. 

Казал го е навремето Алеко в "Бай Ганьо": "Европейци сме ний, ама все не дотам..."

 

 

 

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(70)
1
Блестящо написано
2
браво, един интелигентен и смислен текст. гафът на генерала е голям, макар че хората сигурно го подценяват.
3
ФАТМАКА ГОВОРИ ЗА КУЛТУРА, БРЕЙЙЙЙЙ. СИГУРНО ИВО ХРИСТОВ Е ПИСАЛ ТАЯ ДРИСНЯ И МУ Я Е ВРЪЧИЛ ДА Я ИЗЧЕТЕ.
4
Радев да се извини на българите за тази глупост!!!!!
5
пик ли са интелектуалците които изтриват коментарите на хората и се занимават с радев и жена му от сутрин до вечер когато не им изнася даже не можеш и да коментираш
6
Много вярно
7
Ограмотете го грипена, той самият е прост фатмак.....седнал да дава определение на будителите....!!!
8
Тепърва ще му берем гайлето на този льотчик и примадоната до него.
9
ГРИПЕНА ПАК СЕ ИЗХОДИЛ
10
Това за Людмила Живкова кърти.
11
а за блестящите простотии на тиквата нещо и то на диалект
12
Стига с тая тиква, бре, тук говорил за дивотиите на любимия ви льотчик..
13
Статията кърти, поздравления
14
Че той не е в състояние сам да каже нещо автентично негово и адекватно звучащо, е отдавна ясно. Ама и този, който му ги пише....Той по принцип, когато прави подобни публични изявления, прилича на двойкаджия, който някой учителка, преподаваща му частни уроци иска да го направи "интелектуалец" и отличник , ама учителката му знае възможностите и му пише удовлетворителното (3 ), че се е постарал да го научи наизуст. Ама никак никак не е лесно да си публична личност, защото говоренето е умение и знания.
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
ПРОСТО СЕЛЯК.........
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Руснаците си избраха Путин, Американците Тръмп, а ние си избрахме путю Маринкин за прецедент
19
Айде сега па и вие !!! Ми ,толкова си може човекОт ! Кух е ,като празна лейка ! А па ,като започне да каканиже с гробовно-тенекиен глас наизустени глупотевини - просто е ненадминат ! Освен това ,никой не му е обяснил ,що е това - интелектуалец ,яде ли се ,пие ли се или ... какво ?! Обаче ,как да обясниш на човек ,лишен от всякакъв интелект ,що е ИНТЕЛЕКТуалец ,кааак ?! Абе - проблем !
20
Докато това червено говедо, Гумения Грипен е прецедент, винаги ще му задавам ТОЗИ въпроса това, че плюшеше любовницата си назначена от него във ВВС на две заплати, МОРАЛНО ЛИ Е е НЕ ЛИ Е ШУРО-БАДЖАНАШКА РАБОТА..
21
Към №18- И три пъти путю - пожарникар за Министър председател.Яжте му главата!
22
Интелектуалеца Ви Стефан Караджа европейски будител ли е? В.Априлов от Одеса също е евро будител нали! Само униятите са евро будители май ....
23
za Blizalko, buditel proIZLIZA ot Buda
24
Prekrasna rech na prezidenta,prekrasna,prosalzihme se,kolkoto i da vi e iad!!!!
25
Кой ви ИЗЛЪГА че БУДИТЕЛИТЕ трябва да са "европейци"???? Това не е като ЛИЗАНЕТО на ТИКВАТА
26
Абсолютно вярно е написаното, съгласна съм на сто процента. Радев обижда историята
27
"Европейци сме ний, ама все не дотам"...точно, точно.
28
Абе, тоя който го е писъл на Президента, хубаво го е писъл. Възраждането не е "Ринашименто", а "Рисорджимено".Селският очител и до днес може да бъде полуинтелигент, като Фандупкова, а не интелектоалец като Добри Чинтулов (на снимката, с феса), но ако той не е будител, Ванга, Димков и Тиквата ли са будители? За Фандупкова се съмнявам, щото е п-ка заспала, но чисто формално докато е даскълувала и тя е била будител. А опръвлението на Тиквата е просто ужаст и се празнува от простите вечерта, за Хелоин. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!
29
Поздравления, авторе.
30
Г-н Президента е имал предвид себе си. Хем е от селски образец, хем е бос и по потник по всички въпроси !!!
31
Ген. Румен Радев застана в челните редици на тези, които се борят със западното влияние като прасе с тиква.
32
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
33
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
34
Правилно се е изразил Президентът, но ти е по -удобно да го плюеш защото си на хранилка при противниците му. Истинските будители на българския народ са не "преди всичко европейци", а свети българи балканци като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Левски и т.н. Можем само да се гордеем, че сред тях макар и малко по-напред във времето се нареждат Слава Севрюкова, Учителя Петър Дънов, Димков и др. та до наши дни. Няма какво да залитаме по Реформации и Ренесанси от Запад, предвид на историческата действителност, че и двете крайъгълни за генезиса на съвременните понятия "цивилизация и модерно общество" явления водят началото си от идеите и постъпките на българските богомили. Дано не се срамуваш и от тях.
35
След години в униформа човекът"си е турил вратовръзка и...сега има...по-импозантна външност и чувство на собствено достойнство и преимущество пред окръжающите."Може би е"врял и кипял из Европа"и тя"му станала като таквоз...като нищо"Всички искат да сме европейци,"ама все не сме дотам!"Класика...
36
"Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните...." Мисълта казана от Президента Радев е много точна. Преди да бъдем европейци, трябва да сме българи, да съхраним българското иначе ще се загубим като нация. Стига сте оплювали достойния човек. Само мъдрият човек може да разбере и осмисли какво се крие зад тази мисъл. Нима непрекъснатите глупости, които пишете по негов адрес са по европейски образец. Това ли вие европейската култура. Вашите глупости, които пишете въобще не озаряват околните, не възпитават младото поколение, на допринасят за културното израстване на младото поколение. Имайте уважение към институцията,към човека. Г-н Президент прости им, толкова си могат.
37
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
38
ПИК, много се страхувате от истината, която не ви е удобна! И веднага изтривате различното мнение, като подло и глупаво обявявате за "нецензурно съдържание". Жалки сте до погнуса!
39
До "Роси".По някога трябва да се съобразяваме и с фактите,не само да плюем. Българският президент не е "прост фатмак."Завършил е с отличие математическа гимназия,Завършил е с отличие военно въздушното училище/където математика се изучава в обем който Вие не може дори да си представите.Завършил е с отличие Военна академия и американска военна академия.В алея на славата в същата американска академия е поставен портрета на нашия президент като отличник на випуска.Акцента в речта на президента беше,че "будител" е българка"духовна категория с която можем да се гордеем защото я няма никъде по света и затова псевдо интелектуалците може да не се упражнявате в словоблудство.
40
човек смисъла на казаното от президента , е необходим един минимум на интелигенция и интелект...очевидно "драскача" не се брои към тях...как нарекохте тези от БТВч..."тъпи копелета"?...закачете сиг о с кърфичка - заслужихте си го сами !!!
41
Роси, до кой клас си учила? Ако ти си представител на българската култура тежко ни. Трябва да се срамуваш от езика, който използваш. Как не можете да видите, че това е най достойният български политик.
42
Хубав текст. Но! Как може българското Възраждане да е "чисто семантично" закъсняло??? Семантиката е езиковедска наука, която се занимава със ЗНАЧЕНИЕТО на думите и текстовете. Тази наука няма нищо общо с историята. Наистина думата "семантично" звучи добре, но е напълно безсмислена в този контекст. Не може журналист т.е. филолог, който обсъжда една реч (реторично) да пише в 4тото си изречение подобни глупости и да се надява писанието му да се приеме насериозно. Моля български журналисти НАУЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ!!!
43
Самият Румен Радев няма нищо общо с интелектуалците и европейците, затова му е простено да бръщолеви такива тъпотии.
44
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
45
КАКА КУРИ ПРЪСКА ПЛЮНКИ И СВЕТЛИНА И УВЛИЧА МАСИТЕ КЪМ БУЗЛУДЖА! ТАМ ЛЪСВАТ ЧЕРВЕНИТЕ ИМ ЗАДНИЦИ И ОСИРАТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ВРЪХ! ВДЪХНОВЕНО МЕЧТАЯТ ДА ЛИТНАТ С ЧИНИЯТА И ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ НИКОГА!
46
Да сте жив и здрав,господин Президент!
47
ФАТМАКА ПОЗНАВА САМО ТРИ БУДИТЕЛКИ, НИНОВА, ЙОНЧЕВА И ГЕН. ДЕСИ. ТЕ РЕДОВНО ГО БУДЯТ, ШЛЯПАЙКИ ГО ПО ПРАЗНАТА МАНЕРКА, ДА ВЛЕЗЕ ПОНЕ МАЛКО В ЧАС. КАТО ГРЪМНАХА ЦИСТЕРНИТЕ НА ВЛАКА ОТИДЕ ДА ПОЗДРАВИ ПОСТРАДАЛИТЕ В БОЛНИЦАТА, А СЕГА СЛЕД НАВОДНЕНИЕТО ОБИКОЛИ СЕЛАТА ДА ПОЗДРАВИ ЗАКЪСАЛИТЕ В ТИНЯТА!
48
Не съдете генерала, толкова има в главата си, толкова може. Него една нееврпейска интелектуалка го буди всяка сутрин и го озарява със себе си и той, милият се опитва да пробута ""качествената си стока като образец за елит на цял един народ. Много е убедителен, няма що. Пак се смяхме от сърце.
49
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
50
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
51
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
52
На автора като не му изнасят коментарите- нецензурно съдържание
53
Когато чета написаното от Будителите, се гордея. През Възраждането е имало толкова много интелектуалци на европейско ниво, чак не мога да си обясня как и къде са се образовали...
54
Повечето будители, които не са намерили място в текста, не са завършили в Европа. Будител е и Паисий, Неофит Бозвели и още ред други духовни лица. Какви будители днес са Венелина Гочева, Татяна Лолова и Орлин Горанов, че да ги кръщават така?
55
Такива са възможностите на мъжа до жената с плетеното пуловерче.
56
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
57
Друго си е Б.Б.като будител да пие една чУшмЕна вода.Тогава ПИК мълчи,за "парле ву франсе"да не говорим
58
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
59
ПИК,недейте се заяжда неоснованелно непрекъснато с Президента.
60
Нищо ново тук,гербаджии се празнува!
61
Защо мислите, че само сричащия речите си отличник Радев е тъп и полуграмотен селянин, а забравяте, че всички комунисти са тъпи и полуграмотни селяни-зубрачи!
62
Радев не става за президент Убедихме се всички. Нещастен ,недоучил шофьор на самолет,за когото руснаците преди време писаха статия ,че български генерал /Радев/командва 2 самолета. Браво на тях.Щом те са го разбрали колко струва от 2-3000 км ,а ние не-значи си заслужаваме сътбата .И ето ти човека на Решетников и Кури.. КОМАНДИРА НА 2 СКАПАНИ РУСКИ САМОЛЕТА ,СЕ ИЗДИГА И С РУСКА НАМЕСА СТАВА ПРЕЗИДЕНТ НА 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ. ОТ УРАВНЕНИЕТО Е ЯСНО ,ЧЕ за руснаците никога българите не са стрували повече от два изгнили самолета А този хубостник не е прочел що е то будител. Вероятно си мисли че това са ония които го будят от сутрешния сън. Тои не само не знае историята ,политиката ,геополитиката и военното дела ,но се превръща в послушен папагал на драскачите около него.ХВАЛИПРЪЦКО.
63
ПИК по- глупави сте отколкото изглеждате, а се правите на големи интелектуалци. Като не разбирате за какво иде реч, защо коментирате. Нещастници! Прочетете го толкова пъти, колкото ви е нужно да го разберете. Нали знаете какво е интелектуалец? Вие нямате нищо общо с него - нито работата ви е "умствена", нито трудът ви е творчески. Подлоги!!!
64
Мастаркова е долна проститутка
65
Айде,вземи си в азелинчето и ходи при Слави...очаква те....
66
ПИК е форумът на бойковистките ” будители”.Излюпени от един инкубатор. Само перушина и кокоши мозъци.....От кокошките поне има някаква полза.....
67
Будителите били европейци ?!? По-тъпо нещо ,не бях чувал и чел.Да им врътне една тръба авторчето на тия същите европейци,разпокъсали България !
68
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
69
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
70
Интелектуалец като новия Бай Ганъо ли..:-))?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Жена се връща ядосана вкъщи, носейки голям куфар. Още от вратата подхваща мъжа си:
- Край, омръзна ми! Напускам те! Ето, и куфар си взех да си събера багажа - отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...

няма нови новини
Днес: 157
hot
най-четени новини в момента
сега
2169
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Какви мъже харесват жените според зодията си
x