Вход
София
Времето в София 25 o C

Дават двойно по-бързо визи за сезонните работници

Дават двойно по-бързо визи за сезонните работници

на 01.08.2018
4556
2
Дават двойно по-бързо визи за сезонните работници
Автор: ПИК
01.08.2018
2
4556

Сезонните работници, които идват от трети страни извън ЕС, ще получават виза за много по-кратки срокове. Това предвиждат поправки в наредбата за условията и реда за издаване на визи, пусната за обществено обсъждане от външно министерство.

Така срокът за издаване на визи за граждани с цел сезонна работа се съкращава двойно и от 35 работни дни става на 15 календарни дни. Основният мотив за измененията е, че така ще създадат условия за по-бързо обработване на заявленията и по-бързо да се задоволят потребностите на българските работодатели от работна сила.

В предварителната оценка към поправките пък е записано, че най-заинтересуваните сектори са хотелиерство, ресторантьорство, селско и горско стопанство, информационни технологии. От Външно аргументират поправките и със статистика за броя разрешения за достъп до пазара на труда у нас за граждани от трети страни, които искат сезонна работа. Така през 2017 година са издадени 4701 такива разрешителни, като най-много от тях – 3547, са за срок от 90 дни. От началото на годината до средата на юли данните показвали, че издадените разрешителни са 4869 броя.

Последните данни от средата на юли на Агенцията по заетост, която всъщност разрешава на чужденците достъп до пазара на труда у нас, показват, че внасяме най-много работници от Украйна, Молдова, Русия и Киргизстан, който именно ще спасяват сезона по морето заради лисата на кадри. Причината за наплива е, че няма сериозни изисквания към работодателите, тъй като се иска сами трудов договор и не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците.

В наредбата се предвиждат и други поправки, засягащи издаването на визи за дългосрочно пребиване за срок от 360 дни. Досега в наредбата не е била предвидена съгласувателна процедура или пък максимален срок за издаването им, както и за другите видове визи. Така занапред консулските служби ще издават такива визи след мотивирано становище от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и в срок от 35 дни от подаването на заявлението.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8614
архив

Кавалер пита дамата, с която туко-що се е запознал: - На колко години сте? - Няма да Ви кажа направо, само ще Ви намекна. - кокетничи тя. - Дъщеря ми е в детската градина. - Браво! Сигурно е директорка там!

няма нови новини
Днес: 113
hot
най-четени новини в момента
сега
2841
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: МВР с горещи новини за протестите в София - Ивайло Иванов предупреди за нови провокации тази вечер (ОБНОВЕНА)
x
От какво се притеснява най-много всяка зодия във връзките и любовта
x