Изнудване на производителите, огромни печалби за прекупвачите,- този филм го гледаме всяка година
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Трудно начало за черешовата кампания в Кюстендилско. Производителите от района са оплакват от ниската цена, на която търговците изкупуват плодовете. Това стана ясно от репортаж на телевизия „България он ер”.
Активната беритба в селата край града все още не е започнала с пълни сили. Първоначалната цена, на която черешите се продават от производител на търговец е от 60 стотинки до 1 лев.
След това стойността на плодовете на пазара скача до 5-6 лева. Цените под левче за килограм череши са обидно ниски, смятат производителите.
Хитрият ход на изкупвачите е да изчакат времето да принуди производителите да пуснат стоката си на безценица. Тъй като черешата е нетраен плод, производителят на края на деня иска или не трябва да склони на по-ниските цени.
Така печалбата на прекупвачите е 500%, дори и с начислени транспортни разходи. Единственият риск е плодът да не се развали, но на пазара в София и други големи градове има търсене и стоката се изкупува за часове.
Прекупването на череши от години е приоритет на мутрите в България. Голямата печалба за сравнително къс срок е доста привлекателна за момчетата с яки бицепси и техните лейтенанти. Това не се е променило до днес, макар че методите на прекупвачите да се променят. А сметката я плаща купувачът в големите градове, ако иска да вкуси от сладките череши.