Даниела Дариткова с остър коментар за Радев, пандемията и датата на вота: Консултациите при президента трябваше да са още през есента на миналата година

Акценти

Даниела Дариткова с остър коментар за Радев, пандемията и датата на вота: Консултациите при президента трябваше да са още през есента на миналата година

31669
на 17.01.2021
Даниела Дариткова с остър коментар за Радев, пандемията и датата на вота: Консултациите при президента трябваше да са още през есента на миналата година
Автор:   ПИК

Изборът на ваксината за масовото ваксиниране не е политическо а медицинско решение. За това съм категорична. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова пред БТВ.

препоръчано

Тя коментира избора на ваксината на „Астра Зенека” срещу коронавируса за масово ваксиниране в страната, предстоящото отваряне на училищата и предизборните страсти.

„Подкрепихме с ратификация договора на ЕС за ваксините – разясни доктор Дариткова ситуацията с ваксинирането срещу коронавируса. - Количествата с ваксини са разпределени във времето и съм убедена, че ще постигнем това количество, каквото имат и другите страни. Тази пандемия показва колко глобален и свързан е целият ни свят. В този смисъл борбата с вируса и откриването на лекарството трябва да е обща грижа за всички. В следващите етапи на доставка на ваксините съм убедена, че ще се постигнат темповете, които ги има и в останалите страни на Европа.

За това, че сме избрали за масово ваксиниране продукта на „Астра Зенека”, в момента трудно бих могла да коментирам ефективността на тази ваксина без да съм видяла какво пише в кратката й характеристика. Тя още не е одобрена от регулаторните органи. Вярвам обаче, на експертизата на тези, които са посъветвали правителството да подсигури по-сериозни количества от продукта на „Астра Зенека”. Заради това и тя да е масовата ваксина у нас. Спекулация е, че избора е свързан с това, че майката на Ева Майдел е част от ръководството на „Астра Зенека”. Категорично медицинските доводи са на първо място при избора. В Парламента ни се поднесе договор на базата на медицинско експертно мнение на специалисти, които съветват Министерството на здравеопазването за одобрение”.

Доктор Даниела Дариткова коментира и вариантите за отваряне на училищата и за по-големите ученици.

„Решението за отваряне на училищата ще бъде взето след внимателна преценка и оценка и решение от Щаба – категорична бе тя. - Като лекар, работещ с деца, мога да кажа че за първите седмици на връщането на малките няма значимо увеличение на острореспираторни заболявания. Трябва да вървим към поетапно облекчаване на мерките. В Смолян, където бяхме сериозно засегнати, в последните седмици нещата се успокоиха”.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ говори и за предизборната ситуация в страната.

„Отдавна сме казали, че сме готови за избори, а ангажимент на президента е да определи дата – заяви Даниела Дариткова. - Да, планиране трудно може да се направи, но може да се създадат протоколи, които да гарантират здравето на участниците в изборите. Ние, като законодатели, трябва да гарантираме конституционното право на всеки, който може, да гласува. Консултациите бяха да се определи подходяща дата за изборите. Едва ли толкова скоро преди избори трябва да се прави консултация за промени в Изборния кодекс. За такива консултациите трябваше да стане дума още есента на миналата година. Да се обсъдят идеите и да се даде време да бъдат въведени в практиката. Има си препоръки от Венецианската комисия и Съвета на Европа, че не е коректно да се правят такива промени месец преди изборите. Смятаме, че изборите трябва да се проведат по действащия кодекс.

ГЕРБ ще представи своя програма и ще се бори за правата на българските граждани. Смятаме, че в такъв сложен момент страната ни се нуждае от отговорно поведение. Ще защитаваме своята програма за следващите избори и сме готови на дебат с всеки, който предложи алтернативни решения, защото така ще се стигне до най-добрите предложения за бъдещето на България”.

 

Сподели:
Бомба x
Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това