Даниел Митов: Хората на Слави превърнаха парламента в зоопарк. Свидетелят на Манолова се опроверга сам в един махленски спор

Акценти

Даниел Митов: Хората на Слави превърнаха парламента в зоопарк. Свидетелят на Манолова се опроверга сам в един махленски спор

72585
на 09.05.2021
Даниел Митов: Хората на Слави превърнаха парламента в зоопарк. Свидетелят на Манолова се опроверга сам в един махленски спор
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Хубаво е, че животът на това Народно събрание приключи бързо. Парламентът бе превърнат в зоопарк. Това коментира пред Би Ти Ви Даниел Митов от ГЕРБ, бивш външен министър на Бългрия.

препоръчано

Той анализира случилото се в Народното събрание за деветте му работни дни, скандалите около комисията на Мая Манолова и в каква кондиция влиза ГЕРБ в новата предизборна обстановка.

„Категорично, не съм имал неудобство сега да погледна в очите президента Румен Радев като кандидат за премиер на ГЕРБ, след като той преди година категорично отказа назначението ми за посланик в Румъния – каза Даниел Митов. – Колкото до Народното събрание, животът му трябваше да приключи и това бе ясно на всички, като е хубаво, че стана бързо. В България, явно, трябва да си подредим системата. Няма корупция на този или онзи, а проблемът е системен, защо дадени практики са възможни. За мен, най-пагубно е демонизирането на цели организации.  Все пак, ГЕРБ е партия със стотици членове. Всички ли са крадци и разбойници?”

Даниел Митов взе отношение и по интервюто на Слави Трифонов пред БНР.

„Това на Слави Трифонов бяха общи приказки – заяви Даниел Митов. - Какво значи изчегъртване на всичко направено от ГЕРБ? Все пак, ГЕРБ управлява над 10 години, като направи доста добри неща. Да изчегърта направените мостове, пътища, това ли иска да изчегърта Трифонов? Винаги съм бил критичен към управлението и когато трябва да анализираш даден период на управление, трябва да се гледат и добри и лоши неща. Трифонов говори с общи формули.  Появи се и каза нещо, което не означава нищо. Говори за някаква промяна, но не казва как ще се случи тази промяна. Нека каже какъв е пътя, по който ще тръгне. Иначе, това са някакви революционни послания, които не водят до нищо добро. Вижте какво сътвориха в парламента хората на Слави и останалите. Това беше един зоопарк. Прав е господин Бойко Борисов, че това събрание само харчеше парите на данъкоплатците и нищо съществено не постигна на основата на някакъв нездрав ентусиазъм. Законодателство, което да обслужва само интересите на дадени партии. Какво направиха? Без съобразяване с международни стандарти промениха Изборния кодекс, публикуваха го за една нощ в Държавен вестник. И сега какъв резултат, като технология, ще произведат следващите избори не е ясно”.

Даниел Митов взе отношение и по скандалите в комисията на Мая Манолова за проверка на властта.

„Докато господин Илчовски говореше в петък, стана ясно, че всички тези неща от сигнала му не са верни – заяви Митов. -  Госпожа Манолова пък влезе в някаква роля да прави скандали. За нея обаче е ясно, защото е проблемно влизането й в следващия парламент. Това, което организира тя бе някакъв работническо-селски трибунал. Комисията й в един момент стана такава по царевицата и пшеницата. Илчовски донесе някакви листчета, които после сам опроверга. Веднъж бил виждал кюлчета, после – не. Някой му бил казал, похвалил се. Нека има данни към прокуратурата. Защото стана така, че в един момент тази комисия се превърна в спор между двама бизнесмени. Не може парламента да се ползва за подобни махленски спорове и само да опитват да клепат името на премиера, на госпожа Аврамова. Нямам никаква представа кой ще е служебния премиер.  Има всякакви догадки. Президентът Радев да реши и по правилата да обяви състава. ГЕРБ е мотивиран, отива на избори. Знаем отлично какво сме направили, успехи, слабости. Ще си ги разискваме и ще търсим начини да се справим със слабостите. Ясно е, че има неща за поправяне. Само който не е управлявал не е допускал грешки. Тези, които смятат, че ще дойдат и ще изчегъртат, ще създадат само нов хаос. Не може в една демокрация да не се разговаря, да се правим, че не се виждаме и всеки е по-прав от другия. Дори врагове сядат на маса да си говорят”.

Даниел Митов анализира и отношенията ни с Русия и международната ситуация.

„Да, има опити за пренаписване на историята, но те идват от Русия – каза той. -  Отричат участието си в началото на Втората световна война страната на нацистка Германия, отричат идеята че съветски и германски войски са марширували заедно и са правили общи паради, което е опит за пренаписване на историята. Има документирани истини, от които не може да се избяга. Всичко това, което прави Русия е свързано с огърлица от пропагандни тези, които се повтарят от години.

Не мисля, че жертваме отношенията си с Русия. Съюзите, към които принадлежим, са ценностни. На международната сцена, като искаме добри отношения с някоя държава, най-малкото трябва да стъпим на някакви общи принципи. Русия опитва да промени архитектурата на международните отношения, създадени след Втората световна война. За Русия е важно да се разбие настоящата система и създаване на свят, в който единствено националния суверенитет стои на върха на пирамидата и всичко останало се замита под килима и не се говори за тях.

Има ескалация на напрежението в отношенията с Русия. От 2014 година има такава ескалация, след анексията на Крим. От тогава напрежението постепенно бавно и методично си расте. Европейските, западните държави, постепенно се убеждават, че Русия се опитва да дестабилизира демокрацията и да я компрометира, като форма на управление. Това се вижда от конкретни действия.

Имайки предвид, че се води геополитически сблъсък между демокрации и авторитарни режими, няма как пропастта да не нараства. Постепенно се вижда къде Русия се е намесвала грубо. Чехия, САЩ, Германия, други държава. Постепенно светът се събужда за това”.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК