ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Дания обмисля предложението за въвеждане на допълнителна такса върху червеното месо, заради влиянието му върху климатичните промени и решението на правителствена изследователска организация, че измененията в климата всъщност са етичен проблем.
Датският съвет по етика препоръча въвеждането на първоначална такса върху говеждото месо, която в последствие може да бъде приложена и за други червени меса, като размерът й ще зависи от това до каква степен тяхното производство влияе на климата, пише британският в. „Индипендънт“.
Предложението за таксата е било прието с мнозинство от съвета и сега предстои обсъждането му от правителството. В съобщение от етичния съвет посочват, че Дания е под директна заплаха от измененията в климата и не е достатъчно да се разчита само на „етиката на потребителите“, за да може страната да изпълни своите екологични ангажименти към ООН. „Датският начин на живот е далеч от климатично отговорния и ако искаме да изпълним целите на споразумението от Париж за поддържане на увеличението на температурите под 2 градуса по Целзий, необходимо е да действаме бързо и да включим и храната“, посочват от Съвета.
Едрият рогат добитък е отговорен за близо 10% от емисиите на парниковите газове по света , а производството на храна съставлява между 19% и 29% , посочва Съветът. Датчаните са „етично задължени“ да променят начина си на живот, се казва още в съобщението, според което няма проблем в това да се намали консумацията на говеждо месо и човек отново да се радва на здравословен и хранителен начин на хранене.
Последните месеци бяха тежки за феновете на червеното месо, чиято консумация спадна драстично след доклада на Световната здравна организация, че консумацията му може да се свърже с увеличения риск от рак.