Да не сме станали католическа държава, без да разберем - или играем в съвременна версия на "Криворазбраната цивилизация"

ТОП НОВИНАТА

Да не сме станали католическа държава, без да разберем - или играем в съвременна версия на "Криворазбраната цивилизация"

206926
на 26.12.2022
Да не сме станали католическа държава, без да разберем - или играем в съвременна версия на Криворазбраната цивилизация

Последвайте ни в Google News Showcase

Цял ден днес на Рождество Христово, отвсякъде гърми словото на папата. Дори обществената телевизия излъчи на живо празничното му послание "Урби ет Орби". 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Да се чудиш дали пък България не е станала католическа държава, без да разберем?! Иначе как да си обясним тази всеобща любов към папата и смотаването, някъде встрани, на рождественското послание на българския патриарх Неофит в родния ни ефир. 

Голям срам е това за една православна държава, успяла да съхрани вярата си дори по време на османското владичество. И голяма тъга. Дори не знам кое от двете е с по-голяма сила. 

Разбира се, че папата трябва да присъства с посланията си в ефирния поток, защото у нас има католици и защото той е глава на милиони вярващи по света. Но поне, ако беше поставен на равна линия с патриарха. 

Играем някаква нова версия на "Криворазбраната цивилизация" май.  Колкото по-чуждо, толкова по-лъскаво и примамливо. Отвсякъде "валят" реклами и поздравления на английски. По витрините на магазините висят сърчица, лъскави гирлянди и украси с надписи "Merry Christmas". Тук-там се вижда "Честита Коледа". "Честито Рождество Христово" липсва. 

Преди време моя приятелка от САЩ ме попита изумена "Ама защо поздравите ви са на английски? Нямате ли си на български?". Какво да отговориш на такъв въпрос?! Дори американците удивляваме в опит да се харесаме на чужденците и да се издигнем в собствените си очи като "модерни хора". 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с Боташ на българската прокуратура (ВИДЕО) Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с "Боташ" на българската прокуратура (ВИДЕО)
ново
Днес: 109
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК