Вход
София
Времето в София 25 o C

Да хапнем еленско в Норвегия

Да хапнем еленско в Норвегия

Готвят кит и лос
на 10.12.2012
9869
2
Да хапнем еленско в Норвегия

В кухнята на Норвегия можете да намерите рецепти за едни от най-редките меса в света като например това от лос или кит. Сред рецептите са записани и множество начини за приготвяне на еленско месо и патица, но не се пропуска рибата. Най-любимото ястие на норвежците е сьомгата, но често се готви и треска, както и пъстърва. В северната част на континента могат да ви нагостят и с нещо обикновено за нашенските трапези – агнешко и овче. Климатът обаче е причина за малкото количество плодове и зеленчуци в менюто на северния народ. Те най-често участват в гарнитурите. Сред любимите на норвежците са горските плодове и ябълките.

 

 

Еленско

 

Необходими продукти:

400 г месо от северен елен

олио за пържене

сол

За маринатата:

2 скилидки чесън

1 с.л. мед

2 с.л. зехтин

2-3 стръка кориандър

2 с.л. горчица

1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

 

Приготвяме маринатата и намазваме месото с нея. Втриваме я добре. Поставяме еленското в загрята мазнина. Пържим от всички страни и прибавяме сол. Нареждаме парчетата в тава. Поливаме с мазнината от тигана. Печем го около половин час. Температурата на фурната е 180 градуса. По този начин месото ще остане сочно и розово.

 

 

Сарми

Необходими продукти:

 

16 средни зелеви листа

500 гр смляно говеждо месо

1 ч.л. сол

4 ч.л. картофено нишесте

1 ч.ч. мляко

1/2 ч.л. смлян черен пипер

1/2 ч.л. смлян джинджифил

1/4 ч.л. смляно индийско орехче

2 ч.ч. вряща леко подсолена вода

 

Начин на приготвяне:

Сваряваме зелевите листа в подсолена вода, докато омекнат. Режем дебелите жилки. Смесваме говеждата кайма със солта и картофеното нишесте. Към тази смес постепенно добавяме и млякото, както и подправките. Слагаме по малко от сместа на всеки лист. Завиваме със зелевия лист, докато се оформи сарма. Нареждаме в тавичка, намазана с олио. Заливаме с 2 чаени чаши гореща и подсолена вода. Печем около един час на предварително загрята фурна. Поднасяме с варени картофи.

 

 

Кюфтенца

Необходими продукти:

2 кг ситно смляно месо

2 средни глави лук

1/2 ч.л. смляно индийско орехче

1/2 ч.л. смлян бахар

1 ч.л. сол

1 ч.л. ситно смлян черен пипер

2 разбити яйца

1/2 ч.ч. сметана

1/2 ч.ч. царевично брашно

4-5 кубчета телешки бульон

нишесте за сгъстяване на соса

 

 

Начин на приготвяне:

Каймата се смесва с лука, индийското орехче и бахара. Прибавяме солта, черния пипер, яйцата и сметана. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. Намазваме една тава с олио. От сместа правим кръгли кюфтенца колкото орех. Нареждаме в тава и печем около 15 минути.  След това ги преместваме в голяма тенджера. Поръсваме с бульона, соса, в която сме пекли кюфтенцата. Доливаме вода докато ги покрие. Нагряваме на силен огън докато всичко кипне. Намаляваме и варим на слаб огън още 1 час. Сгъстяваме соса с нишестето.

 

 

Херинга с ябълки

 

Необходими продукти:

херинга

1 кисела зелена ябълка

1 малка глава червен лук

2 с. л. заквасена сметана

1 ч. л. горчица

1 ч. л. смлян черен пипер

1 с. л. олио

1 ч. л. мед

копър

Начин на приготвяне:

Смесваме лимоновия сок с горчицата. Добавяме меда и олиото, докато всичко се смеси добре. Нарязваме едно филе от херинга на дребно. Слагаме ги в разбитата марината за около 15 минути.

Обелваме ябълката и я нарязваме на филийки. Отгоре нареждаме и лука, отново нарязан на колелца, върху резените ябълка. Най-отгоре слагаме кубче херинга. Украсяваме със сметаната. Поръсваме със ситно нарязания копър и поливаме с маринатата.

 

Рибна супа

 

Необходими продукти:

1 л рибен бульон

500 г филе бяла риба

1 морков

1 глава кромид лук

50 г краве масло

2 с. л. брашно

2 жълтъка

250 мл течна готварска сметана

сол и смлян черен пипер на вкус

магданоз и копър

Начин на приготвяне:

Разбиваме жълтъците в купа със сметана. Обелваме моркова и го нарязваме на ивици. Нарязваме и лука на дребно. Разтопяваме маслото в тенджера. Добавяме моркова и лука и ги запържваме. Добавяме брашното и задушаваме всичко. Наливаме бульона с непрекъснато бъркане. Оставяме да кипне. Прибавяме рибата, нарязана на кубчета. Готвим супата пет минути. Добавяме сметановата смес и кипваме. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и копър. Махаме от печката и слагаме капак на тенджерата. След десетина минути може да се сервира.

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
You get a lot of respect from me for writing these helpful airtlces.
2
7h0kjD scsklycbofrf
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 9771
архив

Как се нарича умен човек в САЩ? - Турист. 

няма нови новини
Днес: 259
hot
най-четени новини в момента
сега
2659
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов се среща с актива на ГЕРБ в Североизточна България - НА ЖИВО
x
Каква е твоята любовна орис според зодията
x