Две оставки в Нобеловата комисия за литература заради лауреат

СВЕТЪТ ДНЕС

Две оставки в Нобеловата комисия за литература заради лауреат

5969
на 03.12.2019
Две оставки в Нобеловата комисия за литература заради лауреат
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Присъждането на нобеловата награда за литература на австрийския писател Петер Хандке беше изтъкнато като причина за оттеглянето от комитета за присъждане на наградата на уважавана шведска писателка и литературна критичка, предаде „Франс Прес”, цитирана от БНР.

препоръчано

Гун-Брит Сундстрьом обясни решението си с несъгласие, че литературата е над политиката.

„Изборът на лауреата за 2019 година беше оправдан именно с това, а аз не съм съгласна с тази идеология“, заяви Сандстрьом.

Избора на Хандке предизвика вълна от недоволство в повечето бивши югославски републики, заради откритото омаловажаване от страна на австриеца на военните престъпления на бившия югопрезидент Слободан Милошевич.

Церемонията за връчването на наградите е насрочена за 10 декември.

Още един член на същия комитет обяви, че се оттегля - Кристофер Леандер. Той  заяви, че няма необходимото търпение да чака комитета да се реформира.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 10 май - Овните да внимават в отношенията с близки и познати, неприятна новина ще ядоса Водолеите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 10 май - Овните да внимават в отношенията с близки и познати, неприятна новина ще ядоса Водолеите
ПИК TV x
ГРОЗНИ СЦЕНИ В ПИК! Соня Колтуклиева нападната и удряна на митинга на ПП пред Лена Бориславова (ВИДЕО) ГРОЗНИ СЦЕНИ В ПИК! Соня Колтуклиева нападната и удряна на митинга на ПП пред Лена Бориславова (ВИДЕО)
ново
Днес: 142
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК