Вход
София
Времето в София 6 o C

ДВОЕН ПРАЗНИК: Черпят рядко, но много хубаво мъжко име и тези, носещи най-златните български имена

ДВОЕН ПРАЗНИК: Черпят рядко, но много хубаво мъжко име и тези, носещи най-златните български имена

на 18.10.2020
28015
0
ДВОЕН ПРАЗНИК: Черпят рядко, но много хубаво мъжко име и тези, носещи най-златните български имена

1. Св. апостол и евангелист Лука - той би апостол от Седемдесеттеи спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: "Поздравява ви Лука, многообичният лекар" (Кол.4:14). Написал третото Евангелие и книгата "Деяния на светите апостоли".

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Тези любими на всички имена черпят за имен ден

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Тези любими на всички имена черпят за имен ден

1. Пренасяне честните мощи на благоверния велик княз...

на 30.08.2020

Свети Лука се родил в Антиохия Сирийска. Бил лекар и живописец, според свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист. Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.

В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се почита от светата Църква на 18 октомври.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВА: Лука

2. Св. великомъченица Злата Мъгленска (пострадала заради Христа на 18 октомври 1795 г.) - тя живяла във втората полози на ХVІІІ век. 

Св. великомъченица Злата Мъгленска е българска новомъченица, убита от турците през 1795 г. в село Златино, днес (преведено на гръцки) Хриси в Северна Гърция, на ок. 25 км североизточно от Воден (сега Едеса). Тогава селото ѝ е било в Мъгленска епархия, откъдето идва и прозвището ѝ. Нейното житие е включено в големия сборник жития на новомъченици, съставен от нейния съвременник преп. Никодим Светогорец. Той я нарича Хриса (от гръцки „златна“), но отбелязва изрично нейния български произход и българско име.

ПРАЗНИК: Почитаме светите мъченици Сергий и Вакх, а тези три имена трябва да почерпят

ПРАЗНИК: Почитаме светите мъченици Сергий и Вакх, а тези три имена трябва да почерпят

Светите мъченици Сергий и Вакх живели през третия...

на 07.10.2020

В житието ѝ като дата на мъченическата ѝ смърт е посочен 13 октомври. На тази дата се отбелязва нейната памет във всички православни църкви. Единствено у нас в църковния ни календар е записана датата 18 октомври, за която дата липсват исторически податки.

Св. Злата е изключително почитана в Гърция. В нейното родно място село Хриси, има манастир „Св. архангел Михаил“, разрушен от турците в края на 19 в. В манастира има стенописи, които разказват за страданията на младата мъченица, отказала да се отрече от вярата си в Христос въпреки съблазните и убеждението на нейните роднини.

Мощите на св. мъченица Злата са изгубени. Според тамошното местно предание, нейното тяло е пренесено от роднините ѝ в земите на днешна България, но българско предание по този въпрос у нас за съжаление няма.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗУНАВАТ: Злата, Златко, Златка, Златан, Златина, Златин

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34367
архив

След като изпробва в продължение на четири часа рокли в един магазин, млада дама най-сетне възкликва пред продавачката: – Най-после! Ето, вижте, това е точно обратното на онова, което търся!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Най-арогантните знаци в зодиака
x