ДВОЙНАТА ИГРА НА ГЕШЕВ: Кой звънна на главния прокурор, за да има избор на председател на ВКС? Киро, Херо, Прокопиев?

АВТОРСКИ НОВИНИ

ДВОЙНАТА ИГРА НА ГЕШЕВ: Кой звънна на главния прокурор, за да има избор на председател на ВКС? Киро, Херо, Прокопиев?

156716
на 15.01.2022
ДВОЙНАТА ИГРА НА ГЕШЕВ: Кой звънна на главния прокурор, за да има избор на председател на ВКС? Киро, Херо, Прокопиев?
Автор:   ПИК

Играе ли двойна игра главният прокурор?

препоръчано

През последната седмица преди вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет по избора на нов председател на Върховния касационен съд, прогресивните медии на новата власт внушаваха, че кадровиците няма да подкрепят единствения кандидат за съдия №1 – Галина Захарова. Внушаваше се, че имало план, който да доведе до подкрепа на Захарова от прокурорите в Съвета, а членове на съдийската колегия да не я подкрепят с мотива, че е единствен кандидат.

Случи се обаче чудо! Така 20 от 20 гласували подкрепиха кандидатурата на върховната съдийка и тя бе избрана. ВСС в момента се състои от 22 членове, като двама от тях не участваха във вчерашното заседание.

Интересно е обаче защо Иван Гешев, като председател на прокурорската колегия на Съдебния съвет, така пламенно защити кандидатурата на Галина Захарова, лансирана от медиите около Иво Прокопиев. Минути преди заседанието на пленума на ВСС в Народното събрание депутатите от Четворната коалиция поискаха оставката на главния прокурор и това сякаш беше знак към обвинител №1 – да внимава как колегията на прокурорите ще гласува.

Още по-странно е, че заседанието в петък бе прекъснато, за да има онлайн-разговор между „тримата първи“ в съдебната власт и представляващия ВСС с вицепремиера и финансов министър Асен Василев – Кокорчо. При това не за друго, а за бюджета на съдебната власт за 2022 г. Какво е договорено на тази виртуална среща, довела до прекъсване на най-важното заседание на ВСС за тази година, остана тайна.

Главният прокурор трябва да даде отговор – имало ли е задкулисен натиск, договорка? Кой звънна на Гешев, за да осигури нужните гласове за избора на Галина Захарова? Кирил Петков, когото прокуратурата оневини за нарушаване на Наказателния кодекс? Иво Прокопиев, когото прокуратурата оневини по обвинението за приватизация на ЕВН? Херо Мустафа, която определя правилата в държавата? Кой?

Иван Гешев е длъжен да даде тези отговори, защото само преди две години, когато той бе кандидат за главен прокурор, същите тези, които днес се радват на избора на Галина Захарова, искаха да нахлуят и разрушат институцията ВСС, за да провалят процедурата. Нима Гешев е забравил, че същото задкулисие, което сега издигна само един кандидат за председател на ВКС, само преди две години обясняваше, че ВСС не трябва да провежда избор на главен прокурор, защото имало само един кандидат. Тогава Румен Радев върна избора на главен прокурор, защото било „състезание с един кон“, сега обаче ще подпише указа от първия път.

Когато преди две години този ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, това беше „избор на мафията“, тръбяха трубадурите на днешните управляващи. Вчера същият този ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС и това било „исторически успех“!

Сподели:
Бомба x
ЧЕТИВО ЗА ДАМИ: Kакво усещат мъжете при изпълнение на едни от най-популярните секс пози ЧЕТИВО ЗА ДАМИ: Kакво усещат мъжете при изпълнение на едни от най-популярните секс пози
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Кирил Петков с първи коментар след срещата си с македонския президент Стево Пендаровски: Трябва да махнем езика на омразата от учебниците по история (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Кирил Петков с първи коментар след срещата си с македонския президент Стево Пендаровски: Трябва да махнем езика на омразата от учебниците по история (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това