ДДС измама: Разбиха група за търговия с коли, ощетила бюджета с 8 млн. лв.

Крими

ДДС измама: Разбиха група за търговия с коли, ощетила бюджета с 8 млн. лв.

15903
преди 5 часа
ДДС измама: Разбиха група за търговия с коли, ощетила бюджета с 8 млн. лв.
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

ГДБОП арестува петима за участие в организирана престъпна група, която е ощетила републиканския бюджет с 8 милиона лева. Задържаните са търгували с нови и употребявани скъпи автомобили. Групата е използвала сложна схема за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

препоръчано

Спецакцията е проведена на територията на България и в чужбина на 18 септември, под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура.

Според първоначалните данни от разследването схемата е действала от 2020 година. Продажбите са надминавали оборот от 50 милиона лева. Данъците са спестявани чрез две търговски дружества със сходни имена, регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на престъпната група.

Автомобилите са били прехвърляни и препродавани чрез няколко дружества посредници от типа „липсващ търговец“, контролирани от престъпната група. По този начин не само не е внасян данък добавена стойност от продажбата на автомобили в страната в размер на 20%, но и българското дружество се е възползвало от възможността да получи неследващ се данъчен кредит – приспадане на ДДС. Така за сметка на бюджета е постигана по-ниска цена на предлаганите автомобили.

По време на акцията са претърсени 10 адреса - осем в София и два в Кюстендил. Иззети са множество веществени доказателства - документи, компютърни и информационни системи, електронни носители, данни от ползвано в интернет облачно пространство, свързани с дейността на дружества „липсващи търговци“ и реални дружества, имащи отношение към разследваната дейност.

Петимата заподозрени са арестувани за срок от 24 часа. Разпитани са 12 души.

Разследването по случая продължава.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 25 септември: Овните да са пестеливи, трудности за Девите, Везните да не шофират САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 25 септември: Овните да са пестеливи, трудности за Девите, Везните да не шофират
ПИК TV x
ПИК TV! Бойко Борисов с ВАЖЕН коментар преди изборите от Стара Загора, иска мнозинство с над 80 депутати (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПИК TV! Бойко Борисов с ВАЖЕН коментар преди изборите от Стара Загора, иска мнозинство с над 80 депутати (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 92
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК