Декларацията на ГЕРБ срещу Киро - празни приказки или първа крачка към реални действия? Единственият ход на партията на Борисов е...

АВТОРСКИ НОВИНИ

Декларацията на ГЕРБ срещу Киро - празни приказки или първа крачка към реални действия? Единственият ход на партията на Борисов е...

128987
на 09.03.2022
Декларацията на ГЕРБ срещу Киро - празни приказки или първа крачка към реални действия? Единственият ход на партията на Борисов е...
Автор:   Асен Рашков

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Остра декларация от парламентарната трибуна преди минути прочете от името на ГЕРБ депутатът Тома Биков. В нея народните представители от партията на Борисов твърдят, че вече няма да бъдат конструктивна опозиция, а безкомпромисна и пожелаха час по-скоро страната ни да бъде управлявана от ново правителство, което може да се справи с кризите.

препоръчано

Дотук добре. Крайно време беше депутатите от ГЕРБ да втвърдят тона и да спрат действията си, с които де факто подкрепят кабинета "Кирил Петков". Последното такова действие видяхме само преди дни, когато народните представители на Борисов подкрепиха избора на нов военен министър.

По-важният въпрос обаче е какво следва от декларацията на Тома Биков. На първо място в документа, прочетен от трибуната, никъде не се споменава думата "оставка". От ГЕРБ искат час по-скоро нов кабинет, но не изричат шумно, че искат оставката на сегашния, което е парадокс. Как ще получиш ново правителство, ако не искаш оставка на старото? И макар от позицията на партията да се разбира точно това, горчивото усещане за празни приказки и използване на декларацията като способ за омилостивяване на симпатизантите на ГЕРБ, които негодуват от бездействието на своите избраници, остава.

А тези хора стават все повече и вече не са само от ГЕРБ, а и от други партии. Те искат ново управление, настояват и за реални действия на опозицията в парламента, която през последните седмици се е снишила до степен да подкрепя избора на нов военен министър.

Точно по тази причина оттук нататък ГЕРБ имат един-единствен ход, ако искат да подплатят с действия днешните си думи от парламентарната трибуна. И това е вотът на недоверие. Партията на Борисов има много повече от необходимите минимум 48 подписа на депутати, с които да се иска вот на недоверие. Със своите 59 народни представители още утре те могат да внесат такъв вот дали по секторни политики, или за цялостно управление.

Само този ход би удовлетворил както симпатизантите на ГЕРБ, които бяха подложени на невиждани репресии през миналата година от тандема Радев - Рашков, така и всички близо 5 млн. българи, които не са гласували за управляващата коалиция. Никакви високопарни приказки, та дори изречени и от парламентарната трибуна, не могат да заменят реалните и законни действия за свалянето на правителството. А те минават само и единствено през вот на недоверие.

Такъв вот би разсеял и съмненията за договорки между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, за каквито договорки се заговори усилено след подкрепата за новия военен министър. И бил консолидирал лутащия се електорат на партията, който все повече припознава други партии като алтернатива на властта.

Точно заради това и най-вече заради мотивите в днешната декларация на ГЕРБ, няма време за губене. Страната ни е изправена пред невиждана криза, цените на стоки, горива, газ и услуги са достигнали немислими върхове, не сме получили 1 стотинка все още от Плана за възстановяване, позицията ни за войната в Украйна е непоследователна и предизвиква трусове, а на целия този фон опозицията го кара на закани. Народът обаче се е наслушал на празни приказки и иска действия. Иначе скоро ще помете не само управляващите, но и опозицията.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 87
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК