Вход
София
Времето в София 20 o C

Декларация на Народния представител Румен Йончев от Народен съюз за атентата в Брюксел

Декларация на Народния представител Румен Йончев от Народен съюз за атентата в Брюксел

на 22.03.2016
613
0
Декларация на Народния представител Румен Йончев от Народен съюз за атентата в Брюксел
Автор: ПИК
22.03.2016
0
613

Взривовете в Брюксел тази сутрин оправдаха най-големите ни страхове за това, което се случва в Европа и по света. След атентатите в Анкара, след Париж, след Истанбул и след всяка терористична атака си казваме, че Европа няма да бъде същата, но бързо забравяме трагедиите и се връщаме към обичайния си начин на живот.

Истината обаче е друга: Европа се намира в състояние на терористична война и смъртта, и разрушението започват да се изливат по улиците на най-големите ни и сигурни градове. В същото време през границите ни продължават да пълзят десетки  и стотици хиляди никому неизвестни хора, далеч надвишаващи размера на много от националните армии на страните членки на Европейския съюз. Инвазията е повсеместна и безконтролна, а последствията от нея тепърва предстоят.

Това, което се случва в Брюксел, се случва на наша, европейска територия, касае ни пряко и никой вече не може да твърди, че сме застраховани. Ако атентатите в Лондон, Мадрид, Париж бяха възможни преди нахлуването на бежанската армия, то само можем да си представим какво предстои сега след тази инвазия. Хилядите лутащи се из Европа, отчаяни и маргинализирани хора, еднакво разочаровани както от собствените си правителства, така и от неспособността на европейските власти да проумеят същината на кризата и да реагират адекватно, представляват огромен резерв за разрастване на терористичната война. За първи път противникът показва, че е способен да отвърне бързо и болезнено на действията на властите и това е опасен прецедент, отварящ нов етап в развитието на тази война.

 

 

За последните седемдесет години на мирно развитие, Европа изгради едно от най-напредналите и модерни общества, една зона на относително благоденствие и безпрецедентна свобода. Неслучайно потокът от бежанци се насочва не към благоденстващите арабски страни, не към Русия или бързоразвиващите се азиатски държави, а към нас. Все още ни предстои да осъзнаем размера и характера на заплахата, пред която сме изправени: дали става дума за цивилизационен сблъсък или за новия тип война на ХХІ век. Но свободата и благоденствието си имат своята цена и трябва да бъдат пазени и това, което не е по силите на отделните европейски страни, е съвсем възможно за обединена Европа.

Крайно време е да разберем, че границите на Европа са и наши граници, че отбраната на Европа е наша обща грижа, че на война трябва да ходим като на война. В противен случай рискуваме скоро и ние да се превърнем в пленници на страха и терора в собствените си държави и градове, да се крием зад метални рамки и полицейски кордони с напразната надежда, че поредният взрив няма да ни застигне, че нашият град ще бъде пощаден от всеобщия хаос. Това не е Европа, за която мечтаехме и ние сме убедени, че решението на проблема е в ръцете на самата Европа, на нейните лидери. И докато прекланяме глава пред жертвите на терора и съчувстваме на техните близки, ние настояваме европейските правителства и в частност правителството на България да застанат на мястото си, да поемат адекватен контрол върху границите на съюза, да търсят решението на конфликта при неговия източник, а не там, където буквално избухват неговите проявления. Само така ще успеем да си върнем нашата европейска мечта.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Син отишъл на вилата на баща си на гости. Поживял няколко дена и след това една сутрин казал на баща си:
- Тате, защо не махнеш този кенеф в двора. Направи нормална тоалетна в къщата. Излагаме се пред съседите.
- Ти не ми давай акъл! – казал бащата. 
– Моят клозет не пречи на никой. Стои в дъното на двора, до оградата, близо до реката. Не се вижда от дърветата.
- Тате, това е гадно. Никой вече не ползва такива клозети в двора.
- Стига-а-а! – сопнал се бащата. 
- Не ме поучавай. Клозетът си остава там където си е.
- „Хубаво!” - помислил си сънът. 
- „Аз нощеска ще реша въпроса радикално”.
През нощта синът станал тихо от леглото. Промъкнал се в гаража. Запалил колата и бавно, бавно с колата, бутнал клозета в реката.
На сутринта бащата влиза разярен в кухнята:
- Ти ли бутна клозета в реката? – попитал бащата.
- Няма такова нещо. – заоправдавал се синът.
- Не ме лъжи. Ако си признаеш, това е половин грях и ще ти простя. Миналата година синът на съседа счупи стълбата им. Призна си и баща му не го наказа.
- Е добре. Аз бях! – признал си синът.
Пляс, пляс. Бащата плеснал два шамара на сина си.
- Ама тате, защо? Нали каза, че ако си призная, ще ми простиш. Съседът как е простил на сина си за счупената стълба?
- Да ама, когато съседското момче счупи стълбата, баща му не е седял на нея, както аз седях в кенефа...

няма нови новини
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
сега
2750
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Борисов с важна новина за ужилените от "Олимпик" (ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! Топастроложката Алена с пълен хороскоп за днес
x