Делян Добрев и депутати от 4 партии предлагат да продадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

Икономика

Делян Добрев и депутати от 4 партии предлагат да продадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

44556
на 04.07.2023
Делян Добрев и депутати от 4 партии предлагат да продадем оборудването за АЕЦ Белене на Украйна
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и група народни представители внесеха проект на решение на председателя на Народното събрание Росен Желязков, което да възложи на Министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене.

препоръчано

Освен депутитати на ГЕРБ, под предложението се подписаха и представители на "Демократична България", "Продължаваме промяната" и ДПС.

"Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лева", заяви Добрев в социалната мрежа.

"Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен. В този смисъл, Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win ситуация и за двете страни!", подчертат депутатът на ГЕРБ.

От публикацията му стана ясно, че освен него под проектът на решение са се подписали Теменужка Петкова, Кирил Петков, Росица Кирова, Рамадан Аталай, Жечо Станков, Ивайло Мирчев и други, чиито имена са на втората страница и не се виждат.

"Имайки предвид това, че след агресията на Русия в Украйна реализацията на проекта АЕЦ "Белене" е невъзможна, тъй като конструкторът на проекта е руска компания и с цел защита на имуществените и финансови интереси на Република България, и отчитайки проявения интерес от страна на Украйна за използване на ОДЦП произведено за АЕЦ "Белене", при изграждане на бъдеща АЕЦ в Украйна, считаме за целесъобразно да бъде даден мандат на министър на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негови представители, с цел продажба на ОДЦП, собственост на НЕК ЕАД, предназначено за проекта АЕЦ "Белене", като продажната цена не може да бъде по-ниска от тази платена от НЕК ЕАД на "Атомстройекспорт" АД - 601 617 133 евро или 1 176 660 837 лв.

Наред с даването на мандат на министъра на енергетиката следва да бъде отменено решението на Народното събрание от 07 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество", се казва в проекта на решение.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК