Демократи и републиканци не се разбраха за общо разследване на щурма на Капитолия

Америка

Демократи и републиканци не се разбраха за общо разследване на щурма на Капитолия

2984
на 22.07.2021
Демократи и републиканци не се разбраха за общо разследване на щурма на Капитолия
Автор:   ПИК

Демократите и републиканците в американския Конгрес не успяха да се договорят за общо разследване на обстоятелствата около януарския щурм на Капитолия. Намеренията в Камарата на представителите да бъде създадена специална комисия, която да се занимае с разследването, не доведоха до нищо в условията на остри разногласия между представителите на двете партии, предадоха агенциите.

препоръчано

Председателят на камарата Нанси Пелоси отказа да допусне в състава на комисията двама от петимата републиканци, които преди това бяха предложени от Кевин Маккарти.

Последният е лидер на републиканците в долната камара на Конгреса. Представляващата управляващата Демократическа партия Пелоси заяви, че възразява срещу това в състава на комисията да бъдат включвани конгресмените републиканци Джим Джордан и Джим Банкс. Те са сред активните привърженици на бившия президент на САЩ и техен съпартиец Доналд Тръмп.

В писмено изявление Пелоси изразява мнение, че работата на Джордан и Банкс в комисията може да създаде заплаха за "безпристрастността на разследването". Във връзка с това председателят на камарата подчерта, че "се налага да отхвърли препоръката в специализираната комисия да бъдат включените конгресмените Банкс и Джордан". Тя самата призна, че е взела "безпрецедентно решение". Но това се изисква от "безпрецедентния характер (на събитията) от 6 януари", убедена е Пелоси, която заема третия по важност пост във властовата йерархия на САЩ.

Маккарти от своя страна определи постъпката на Пелоси като "крещяща злоупотреба с правомощия". Според лидера на групата на републиканците този неин ход нанася непоправими щети на Конгреса.

Маккарти обяви, че във връзка с действията на Пелоси оттегля кандидатурите на всички пет свои колеги, чиито кандидатури издигна в понеделник. Решението на председателя означава, че специална комисия, представляваща само едната партия, "е загубила всякаква легитимност", смята лидерът на републиканците в камарата.

Освен това той предупреди, че съпартийците му ще "направят свое разследване на фактите" около събитията на 6 януари, ако Пелоси не промени решението си".

Камарата одобри инициативата за създаване на комисията в края на юни. Тогава само двама от 211-те републиканци в нея гласуваха за създаване на такава комисия - Лиз Чейни и Адам Кинзингър. Те бяха и част от групата на десетте републиканци, гласували през януари за импийчмънт на Тръмп.

Предвиждаше се в състава на комисията да влязат 13 конгресмени и от двете партии.

На 6 януари привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да възпрепятстват утвърждаването на резултатите от президентските избори, състояли се на 3 ноември, на които победи демократът Джо Байдън.

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това