Вход
София
Времето в София 16 o C

Депутатите потвърдиха: Хибридните операции на Русия са заплаха за националната сигурност

Депутатите потвърдиха: Хибридните операции на Русия са заплаха за националната сигурност

на 12.09.2019
19753
11
Депутатите потвърдиха: Хибридните операции на Русия са заплаха за националната сигурност
Автор: ПИК
12.09.2019
11
19753

Днес парламентът одобри доклада за състоянието на националната сигурност на Република България за 2018 г. В него ясно се посочва Руската федерация като заплаха за националната и съюзната сигурност. Той бе изготвен от ДАНС, а на 11 юли бе приет и от Министерски съвет.

"За" доклада гласуваха 97 народни представители", против" - 47 и "въздържали се" - 10,с което той бе приет. Той се отнася за 2018 г., ратифицирането му от парламента стана факт само три дни след като гръмна шпионският скандал с русофили, а на близките до Путин ген. Решетников и олигарха Малофеев бе забранено да влизат в страната следващите 10 години.

Специалният Доклад за състоянието на националната сигурност обхваща 223 страници като в две от тях ясно се посочва Руската федерация като

генератор на международна и регионална нестабилност

България потвърждава категорично и позицията си, че Кримският полуостров е незаконно анексиран от Кремъл, а Русия не изпълнява или избирателно прилага фундаментални международни договори в областта на контрола на въоръженията. В доклада са отделени специални глави на икономическата, финансовата, енергийната, социалната, демографската, военната и разузнавателната сигуност. Специално е акцентирано на ролята на България за превръщането на темата за Западните Балкани във водеща за Европейския съюз.

Премиерът Борисов вече е подписал и мотивите към проекта на Решение на Народното събрание, което предстои да приеме Годишния доклад за състоянието на националната сигурност.

Ето по-важните пасажи от Доклада, сочещи Руската федерация като дестабилизиращ фактор, събрани от "Фактор":

„Киберпространството се превърна в изключително привлекателен невоенен инструмент при провеждането на хибриден тип операции и неговата роля прогресивно ще нараства при създаването и прилагането на комплексни враждебни сценарии за дестабилизиране на обстановката по сигурността. Използването на кибер атаки срещу обекти от критичната инфраструктура в съчетание с други хибридни прийоми като стимулиране на мигрантски натиск и организиране на терористични акции ще поставят на сериозно изпитание националните и колективните механизми за вземане на решения и противодействие на кризи.

Основните предизвикателства пред сигурността в Черноморския регион бяха свързани с изострянето на конфронтацията в Източна Украйна и липсата на напредък в уреждането на „замразения“ конфликт в Приднестровието. Средата на сигурност се формираше от опитите на Руската федерация да се утвърди като военен и политически фактор в регионален и глобален мащаб. Водената от Кремъл политика на противопоставяне с НАТО и ЕС продължи независимо от икономическите санкции и влошаващите се вътрешни социално-икономически условия.

Продължаващото неизпълнение и избирателно прилагане от Руската федерация на фундаментални международни договори в областта на контрола на въоръженията, в т.ч. развитието и разполагането на ракетна система в нарушение на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег на действие, засили рисковете за евроатлантическата сигурност. Нападението срещу семейство Скрипал във Великобритания създаде прецедент за употребата след Втората световна война на отровни вещества, разработвани като химическо оръжие, на територията на Европа. Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. „хибридна война“, продължиха да бъдат основно средство за формиране и разпространение на превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО.

През 2018 г. продължи интензивното засилване и модернизация на военните способности на Руската федерация на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, включително и на прилежащите акватории, което задълбочи геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион. Инцидентът в района на Азовско море през ноември 2018 г. и пленяването на украински плавателни съдове и екипаж в Керченския проток от бойни кораби на Руската федерация бе сериозно нарушение на международното право и на свободата на корабоплаване. Демонстрациите на военна мощ от повишиха потенциала за военна ескалация. Всичко това засили предизвикателствата за сигурността на Република България в социално-икономическо отношение, предвид затрудняването на търговско-икономическите и транспортните връзки в региона, както и във военно-политическо отношение поради милитаризирането на Кримския полуостров и продължаващата

криза на доверие в отношенията на ЕС, САЩ и НАТО с Русия

Предвид географската близост на Република България до Украйна, наличието на над 200-хилядна българска общност на нейна територията и отговорностите, произтичащи от членството в ЕС и НАТО, тази ситуация продължи да бъде силно чувствителна за страната. Традиционно липсваше напредък и в урегулирането на продължителните (т. нар. “замразени“) конфликти в Черноморския регион (Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия, Нагорни Карабах).

Значителни рискове и заплахи за националната и съюзната сигурност генерира и активното използване от руската страна на хибридни операции и заплахи за употреба на военна сила при защитата на интересите й. Кризата в Азовско море от края на ноември 2018 г. показа критично висок потенциал за ескалиране, който пряко застраши регионалната архитектура за сигурност и формира нови опасности за колективната сигурност и отбрана.

Прогнозата за ниска вероятност от възникване на конвенционален военен конфликт в Югоизточна Европа остана валидна, но елементи на нестабилност и напрежение се запазиха. Някои държави в региона положиха усилия за решаване на открити въпроси и изпълнение на критериите за започване на преговори за присъединяване към ЕС, докато при други продължи стагнацията в усилията за реформи и интеграция в структурите на ЕС и НАТО за сметка на проявяващите се националистическа реторика и реваншистки идеи, съчетани с тенденции за нарастване на военния потенциал.”

Сподели:
Напиши коментар »
(11)
1
играй и печели,сигурен софтуер,бързи плащания,само за маниаци,които обичат залозите https://bit.ly/2HjuZ6H
2
Да се внушава : " Кремъл мисли доброто на българите " !! На опаки учи Решетников тролчета изроди мои !! Бой народа в главите докато полудеят повечето, да не знаят на кой свят се намират !
3
На заплахите също така трябва да се противодейства. Най-малкото със санкции. Но не само.
4
Мутренска парламентарна монархия и национална сигурност! Ха-ха-ха-ха... .
5
това са измишлъотини диктувани от ам посолство няма да ни скарате с русия ние сме тук от векове за векове
6
какво правим с 500 000 генерали и полковници по морето? Петр Толстой го каза: " Мьi половини Болгарии уже купили, купим и остальную". Варна- наша, Бургас- наш.
7
Бабо когато си обърса гъзъ,какво изцапа...А..марш на Волга да си я окъпеш и внимавай че там нямат тоалетна хартия вземи си дипломата за снайперистка или в-к ''Правда'' те стават.....????
8
Заплаха за нац. сигурност на първо място са ДУПЕтатитe.Същите, които не по заповед на "Козяк" изпратена от Вашингтон НЕ пуснаха "Южен поток" и АЕЦ Белене.Точно това е заплаха за националната ни сигурност, и националния ни суверенитет.Нямаме думата.Думата е на ФАЩ,които подържат П0ДЛ0ГИТЕ си, като ТИКВАТА.Ако ТИКВАТА не танцува по свирката на КРАВАРИТЕ, с него е свършено, и точно затова ТОЙ продава интерерите на страната ни.
9
Турски поток и АЕЦ-а са заплаха за САЩ и ЕС. Русияна Путин освен тези два проекта няма други интереси в БГ. Изобщо БГ не и е вяжна.
10
Доживях!А дано още от тия решения!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 23278
архив

Разстроена дъщеря се прибира у дома и казва на родителите си:
- Мамо! Тате! Бременна съм!
Бащата пита ядосано:
- Кой беше тоя кретен? Кой го направи?
Дъщерята вика любовника, пред дома им спира ферари... От него слиза състоятелен господин и чука на вратата. После обяснява, че той е въпросният кретен, но не може да се ожени за дъщерята, защото вече е женен.
- Нека ви предложа следното - казва състоятелният господин. - Ако се роди момченце, ще ви дам 1 000 000 евро и нова къща. Ако се роди момиченце, ще ви дам цяла фабрика, заедно с работниците. Ако се родят близнаци, ще ви дам 1 000 000 евро, фабриката с работниците, и разбира се нова къща. А ако дъщеря ви абортира...
- Ако абортира, - прекъснал го бащата - пак ще я изчукаш!

няма нови новини
Днес: 213
hot
най-четени новини в момента
сега
2961
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
МВР с горещи подробности пред ПИК за случващото се под моста "Чавдар" в София (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Пръстен доказва, че Тутанкамон е управлявал заедно с извънземни
x