Вход
София
Времето в София 28 o C

Депутатът от БСП Димитър Стоянов за управлението на Нинова пред ПИК: Решението "на подпис" за избор на лидер е противоуставно, няма гаранция за честен вот и може да има дела. В БСП се самоизяждаме!

Депутатът от БСП Димитър Стоянов за управлението на Нинова пред ПИК: Решението "на подпис" за избор на лидер е противоуставно, няма гаранция за честен вот и може да има дела. В БСП се самоизяждаме!

на 01.06.2020
126489
0
Депутатът от БСП Димитър Стоянов за управлението на Нинова пред ПИК: Решението "на подпис" за избор на лидер е противоуставно, няма гаранция за честен вот и може да има дела. В БСП се самоизяждаме!
01.06.2020
0
126489

БСП е в безпрецедентна криза. Разделена на няколко лагери, тя се капсулира все повече и загубва физиономията си на опозиция.

Корнелия Нинова воюва на няколко фронта. Вътрешнопартийната опозиция се е вторачила единственото в смяната на лидерката. Самата Нинова пък се е вкопчила в идеята да запази поста си на всяка цена.

Така се стигна до почти насилственото решение на Националния съвет на партията на подпис да възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател, за което настояваше лидерката. Сергей Станишев определи този акт като авантюра и го определи като противоуставен. 

Потърсихме депутата от БСП Димитър Стоянов за коментар за състоянието на столетницата.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- БСП никога не е била по-разделена в стогодишната си история. Защо се стигна до тук, г-н Стоянов?

- Партийният избор налага същите правила като при избор на депутати. Проблемът е, че при нас всички сме от една партия. И така вместо борба на идеи започва битка за злепоставяне. Ако имаше избор на конгрес, тогава правилата са ясни. Има няколко кандидати. Битката за идеи е там. 

- До конгреса има доста време, а в момента сякаш единствената битка е битката за председателския пост?

- Ние не знаем колко е членската маса на цялата партия. Каква е гаранцията, че няма да има нарушения на избора и че няма да бъдат заведени съдебни дела за оспорване на изборния процес. 

- Защо позволихте да се стигне до това решение "на подпис" за избор на лидер? Нали претендирате, че сте демократична партия, а в демокрацията всичко се решава със избори?!

- Аз съм адвокат.  В съдебната практика се приема такова решение на подпис, ако го има устава.

- Във вашия устав го няма...

- Да, няма го. В закона пише, че партиите се ръководят от собствените си устави. Ние развиваме едно широко поле за водене на дела и се саморазправяме със себе си. Вместо да излезем навън, започваме да се самоизяждаме. 

- Това решение не е ли продиктувано от страх на Нинова да не загуби поста си?

- Човешките действия се ръководят от любов или страх. Любовта е усмивки, радост, щастие. Страхът е всичко останало. Всеки решава сам за себе си. 

- БСП, така както е тръгнала в момента, върви по пътя на СДС. Няма ли да е пагубно една столетна партия, най-голямата опозиция в България, да се самоубие?

- В началото на 90-те години на миналия век много често се използваше един израз "тръгнахме по стълбата нагоре, която води надолу". 

- Това е заглавието на бестселъра на Бел Кауфман "Нагоре по стълбата, която води надолу"...

- Аз все пак съм оптимист, че БСП има механизми да успее. Ако не надделее в нас разумът и няма широка дискусия, резултатите ще бъдат трагични. Ние на говорим какво ще прави БСП. Ако на нас са ни ясни задачите, ще разберем и кой е подходящ за лидер. Иначе водим битката кой е по-добър. 

- Любители на конспирациите вътре в партията дори загатват, че Корнелия Нинова е била пратена в БСП, за да я разбие по примера на СДС?! Вярвате ли на такъв сценарий?

- Не, на такова нещо не вярвам. Нинова наследи една партия, в която имаше процеси. Тя постигна успех с избора на президент, защото тогава ГЕРБ не беше силен. Но после се разбра, че ние сме по-слаби от ГЕРБ. Ние си играем на американски филм, в който главният герой спасява света. 

- Къде е този главен герой в БСП? 

- Не е инвестирано в хора, структури, организации. И аз не виждам нови хора. БСП, когато е била на власт, не е реализирала свои кадри. Не знам кои ще бъдат другите кандидати за председател. Основното противоречие отдавна не е между труда и капитала. И това се видя по време на кризата с коронавируса. Противоречието е в областта на духовността. Пенсионерът, който брои стотинките си, е равен на милионера - всички дадоха по нещо за тях скъпо. А БСП е встрани от тези процеси. Не анализираме. Човек има една единствена битка - битката със себе си. 

- БСП сякаш се самоизолира. Правителството работи, бори се с кризата - едни го одобряват, други - не. Но, то прави нещо. Другите партии също взеха някакво отношение. Не казвам добро или лошо. Единствено БСП остана в периферията. Защо?

- Тръгна се в друга линия. Ние сме различни. Всеки е уникален - да. Но, когато става дума за България, трябва да сме единни. Явно на нас нещо ни липсва. И трябва да оценим действията или бездействията си. 

- Накъде върви БСП?

- Задавате ми трудни въпроси. Нямам отговор. Трябва да осъзнаем, че не играем футболен мач. А да определим накъде да вървим през следващите 10 г. Всичко останало е изчезване. 

- Станишев отправя критики от чужбина...

- На Станишев периодът му е минал. Тези процеси, които вървят и сега, са били и при него. Но тогава не са личали. Сега избуяха. Не може да се водят вътрешнопартийни битки. Лошото е, че няма вътрешнопартийна дискусия, а си говорим чрез медиите. Бяга се от разговори. Ако са ясни, те ще определят резултатите. Основната цел не е изборът на председател, а задачите, които трябва да решаваме. 

- Но целта е изместена...

- Да, изместена е. За лидер, предполагам, че няма да има толкова много претенденти. Искам да има кампания. Това, което се прави сега, с тези обиди, остава. Лидерът се избира и се забравя. Но обидите се помнят. Трябва да има култура. Не всичко е пиар кампания. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого подкрепяте в конфликта Борисов - Радев?
Общо гласували: 269
архив

- Какво е 90-60-90?
- Каране в града покрай полицаи.

няма нови новини
Днес: 130
hot
най-четени новини в момента
сега
2391
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с митрополит Николай в Пловдив: Без Господа нищо не може да се направи! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Шестте зодии, които бързат да създадат връзка
x