Депутатът Пламен Манушев: Държавата ни е сред най-добре управляващите своя външен дълг в ЕС

Политика

Депутатът Пламен Манушев: Държавата ни е сред най-добре управляващите своя външен дълг в ЕС

7217
на 10.07.2017
Депутатът Пламен Манушев: Държавата ни е сред най-добре управляващите своя външен дълг в ЕС
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

България е финансово стабилна държава в настоящия момент и доказателство за това са цифрите след изплащане на част от външния дълг на страната. Това заяви на пресконференция в Добрич народният представител от ПП ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев. Изплатеният външен дълг е в размер на близо 2 млрд. лв. Така от 29% от БВП в края на 2016 година дългът вече е около 25%, посочи Манушев. Това е знак, че държавата ни е сред най-добре управляващите своя външен дълг в ЕС. Посоченото намаление дава възможност и за икономия на приблизително 89 млн. лв. годишно от лихви по дълга. Отпада необходимостта от емитиране на нови облигации на външните пазари за 2017 година. Това е благодарение на акумулирания фискален резерв на държавата.

препоръчано

Пламен Манушев коментира и още една актуална тема – подписването на договор с Македония: „Аз считам за важно подготовката и евентуалното подписване на 2 август на договор с Република Македония“, посочи народният представител. Той е и заместник-председател на Парламентарната комисия по външна политика. По думите на Пламен Манушев, подписването на договора е важно за осигуряване на стабилността въобще на Балканите предвид процесите, които се наблюдават в различни точки на този регион. В подобен контекст с искането за подписване на договор България се явява сериозен стабилизиращ фактор, допълни депутатът. Друга добра новина е, че вече действа електронният кадастър в страната, което осезаемо ще намали административната тежест за гражданите, отбеляза още Пламен Манушев. На пресконференцията присъства и другият народен представител от ПП ГЕРБ за Добрич Живко Мартинов. Той акцентира на регионалните новини. Вече е започналата рехабилитацията на пътят Варна - Добрич - Кардам, предстои скоро да заработи ГКПП при село Северняк, който ще бъде с работно време. Предстои рехабилитация на всички околовръстни пътища на Добрич, Генерал Тошево и Балчик, както и на 15 км от пътя за село Житница. Започнал е първият етап от почистването на река Батовска. Народните представители се ангажираха с решаване на различни наболели въпроси от региона, като осигуряване на почистване и водно-спасителна служба за плажа в залива „Болата“, както и на ремонт на пътната настилка и осигуряване на санитарни възли за персонал и пътници на ГКПП „Йовково“. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК