Вход
София
Времето в София 11 o C

Депутат от ВМРО: Славянска азбука не съществува

Депутат от ВМРО: Славянска азбука не съществува

на 04.06.2020
17151
0
Депутат от ВМРО: Славянска азбука не съществува
Автор: ПИК
04.06.2020
0
17151

Историческо понятие славянска писменост. Буквите, на които пишем, са азбука или писменост на българския език. Това каза пред БНР Красимир Богданов, депутат от ВМРО, във връзка с искането им за промяна в законодателството, с която 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

„Ако може да се говори за някаква обща славянска писменост, това може да бъде единствено Глаголицата, сътворена от братята Кирил и Методий, но в съвремието тя отдавна е изчезнала", каза Богданов.

"В България има двойно отбелязване на деня на Кирил и Методий - на 11 май православната църква почита светите равноапостоли, а на 24 май е гражданският празник", обясни депутатът.

Той посочи, че кирилицата, на която пишем днес, е чисто българско творение, дело е на ученика на св. св. Кирил и Методий - св. Климент Охридски, сътворена в България по времето на царете Борис и Симеон Велики, а след това тази графична система се възприема и от други славянски православни народи.

Според него българите не трябва да страдат от предразсъдъци, налагани десетилетия, които обслужват политически доктрини, а не историческа истина:

"Ние високо трябва да кажем пред света, че ние сме автори на Кирилицата и ние сме дали на останалите славянски народи това писмо, което употребяват и досега една шеста от света".

Като друг мотив на искането на ВМРО Богданов посочи факта, че много от славянските народи днес не пишат на кирилица и затова в никакъв случай не можем да я наричаме славянска азбука.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33969
архив

На бара: – За вас? – Искам една „Кока“. – Бъдете малко по-конкретни – кока или кола, че разликата е 128 лв…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x