Депутат от ГЕРБ посече Радев: Президентът ръководи НСО - шефът, назначен от него, определя кого ще охраняват

Политика

Депутат от ГЕРБ посече Радев: Президентът ръководи НСО - шефът, назначен от него, определя кого ще охраняват

33735
на 09.07.2020
Депутат от ГЕРБ посече Радев: Президентът ръководи НСО - шефът, назначен от него, определя кого ще охраняват
Автор:   ПИК

"В закона пише, че НСО е служба към президента, както и, че президентът определя състава, осъществява общо ръководство и контрол над службата. Той назначава началника с указ, той го назначава еднолично и заместник-началниците на НСО. До 2015 година нямаше закон, как може да се отнеме нещо, което не е съществувало", коментира пред бТВ депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров твърдението на Румен Радев, че е лишен от правомощия да ръководи НСО.

препоръчано

"В закона е записано, че при непосредствена опасност могат да бъдат охранявани депутати и техните семейства по преценка на комисия, ръководена от началника на службата, назначен от президента. Той свиква комисията, той прави предложенията въз основа на получените сигнали. В годините са охранявани и други депутати, членове на семействата им, членове на семейството на президента също", припомни той.

"Дали ще бъдат охранявани Доган и Пеевски зависи от началника на комисията, тоест от НСО, не зависи от изпълнителната власт. Досега той никога не е заявил, че не е съгласен с това решение", заяви Лазаров.

Той припомни, че на конгрес на ДПС охраната от НСО е допуснала човек да се доближи до Доган и да стреля срещу него.

"След като началникът на НСО извърши проверката кой е предложил Доган и Пеевски, както и случая в Росенец, ние също ще се произнесем", заяви Лазаров, който е председател на комисията за контрол на спецслужбите в НС.

"В случая с "Росенец" не видях да действат със зачитане на достойнството на хората. Не стана ясно какъв е периметърът, който те охраняват", завърши той.

Сподели:
Бомба x
НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПИК TV! Свидетелят на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО) СКАНДАЛ В ПИК TV! "Свидетелят" на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО)
ново
Днес: 248
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това