Вход
София
Времето в София 6 o C

Десен анализатор с много тежък удар срещу Атанасов от ДеБъ: Какво е правил като прокурор в смесения Разград по време на Възродителния процес и крие ли членство в БКП

Десен анализатор с много тежък удар срещу Атанасов от ДеБъ: Какво е правил като прокурор в смесения Разград по време на Възродителния процес и крие ли членство в БКП

на 05.11.2019
110412
36
Десен анализатор с много тежък удар срещу Атанасов от ДеБъ: Какво е правил като прокурор в смесения Разград по време на Възродителния процес и крие ли членство в БКП
Автор: ПИК
05.11.2019
36
110412

Много тежък удар по мнимия демократ и съпредседател на ДеБъ Атанас Атанасов нанесе анализаторът от Института за дясна политика Димитър Стоянов. Той припомня, че като прокурор по времето на социализма Атанасов е бил командирован в смесения район Разград точно по време на Възродителния процес и пита как е заел тази длъжност.

Ето какво пише анализаторът, публикувайки и самопризнание на врътналия се към БСП на местните избори шеф от ДеБъ, които застанаха зад Мая Манолова и показаха, че изобщо не са десни, а са в коалиция със социалистите:

"Имаме пробив, че на този етап Атанас Атанасов призна, че е бил прокурор в Разград в периода февруари 1988 г. до декември 1989 г.. Но се оказва, че той или не знае кога е Възродителният процес, или не иска да говори по темата, казвайки, че той е 1985 г. През 1989 г. са Майските събития, както и Голямата екскурзия. В окръжния център Разград, както в Шумен и Търговище има големи демонстрации, бунтове и сблъсъци с органите на реда, а в цяла Североизточна България се вдигат 30 000 души. В общо 71 селища. Оттук следват няколко въпроса:

1. Какво е правил Атанас Атанасов по време на Майските събития и Голямата екскурзия като прокурор в смесения район Разград, един от центровете на Майските събития от 1989 г.?

2. Какви функции са изпълнявали представителите на прокуратурата на Народна Република България в смесените райони по време на Голямата екскурзия, съответно техните задължения по чл. 133 от Конституцията от 1971 г.?

3. Възможно ли е човек да стане прокурор преди 1989 г. без да е член на БКП и например задължен ли е да става член на БКП, ако постъпва на работа като съдия или прокурор?

4. Възможно ли е човек да стане прокурор преди 1989 г., ако няма правилната биография, на фона на това, че 1989 г. примерно Стефан Савов е работил тежка строителна работа(също юрист), Иван Татарчев го докарва до адвокат и е бил лишаван да упражнява професията си и хора от репресирани родове са били лишавани от възможността да упражняват определени професии и дейности и систематично са били подлагани на ограничения от страна на властта?", казва Стоянов и въпросите му са повече от резонни, имайки предвид завоя, който ДеБъ направиха към червените на местните избори.

От години дясномислещи граждани задават на Атанасов въпроса как така е бил сред оторизираните от омразната му тоталитарна власт да оказват съдебен натиск върху българските турци по време на един от най-позорните епизоди на комунистическата ни държава – т.н. „възродителен процес”.

Точно през 1989 г. Атанасов е прокурор в Разград и остава на този пост до 1992 г. Това е периодът на най-бурните събития около протестите на българските турци заради промяната на имената им. Кулминацията е именно в Северозападна България между 19 и 17 май 1989 г., когато има и 9 загинали сред митингуващите. Малко по-късно през същата година – между юни и август, започва и т.н. Голяма екскурзия, когато заради смяната на имената им българските турци са принудени за часове да продават движимото и недвижимото си имущество и да напускат страната с коли и конски каруци. Около 1/3 от засегнатото население се изселва в Турция.

Случайно или не, след 1992 година Атанасов напуска магистратските редици и става шеф на Районната дирекция на МВР в Разград. Интересно за какви заслуги бъдещият войнстващ демократ и ненавистник на комунистическата номенклатура не просто получава полицейски шефски пост, но и го запазва по време на най-руганите правителства у нас – на Любен Беров, сочено като люлка на разгърналата по негово време мощта си мафия, и Жан Виденов, чието управление приключи с 24-дневна национална стачка. Тъй или иначе, след краха на кабинета „Виденов“ Атанасов е принуден да адвокатства в течение на 2 години в Разград, а след това отново по неведоми пътища акостира като секретар на МВР вече при правителството на Иван Костов.

Малко след горещите въпроси на Стоянов от Института за дясна политика Атанас Атаносов отговори на удара с контра атака, уязвявайки директно шефа му - Георги Харизанов. Съпредседателят на ДеБъ попита какво се случва с делото срещу шефа на тв "Европа", касаещо времето, когато е шеф на "Напоителни системи" и го засипа с обвинения и за ролята му на политически посредник:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34365
архив

Трамваят рязко спира и един човек се хваща неволно за рамото на близкостояща жена. – Господине – сърди се тя, – не можете ли да се хванете за нещо друго? – О, госпожо, моля ви се, не ме изкушавайте!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Най-арогантните знаци в зодиака
x