Джендъри скочиха на Сашо Кадиев, той им се извини

ГАЛЕРИЯ ШОУ

Джендъри скочиха на Сашо Кадиев, той им се извини

5353
на 23.02.2021
Джендъри скочиха на Сашо Кадиев, той им се извини
Автор:   ПИК

Сашко Кадиев, който си навлече гнева на група граждани, видели в три теми, коментирани от него в "Преди обед" трансфобски и расистки твърдения, а и фактологически неверни, се извини на засегнатите. 

препоръчано

Протестно писмо бе изпратено от група граждани до телевизията, а поводът - твърдения на водещия в предаването от 12 февруари. 

Първата тема се отнася до нови правила в болница в Съсекс, Великобритания, които Кадиев представя така: "Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората и това е официално в тази болница. Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, но аз съм крайно несъгласен с това. Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?".

Според авторите на писмото информацията е представена подвеждащо. Не става дума за забрана акушерките да наричат майките майки, а за официалната документация в болницата, която си поставя за цел да включва всички. И за това, ако някой транс мъж или небинарен човек постъпи в болницата да ражда, да не бъде наричан "майка" против волята си. (Т.нар. трансмъже са биологично родени жени. Затова те са в състояние да раждат, независимо какво се опитва да внушава трансджендърната пропаганда - б.р.)

Думите на Кадиев създават впечатлението, че едва ли не навсякъде ще се забранят думи като "майка" и "кърмене". 

Втората тема, предизвикала възмущението на авторите на писмото, е за афроамериканците и азиатците, които според Кадиев не могат да правят филми, и за липсата на известни афроамерикански поети, пише "Стандарт". Водещият казва: "Ама ние нямаме нищо против, ама да кажем той, афроамериканецът или азиатецът, като не може, горкият, да направи филм, аджеба, защо трябва да се бута да прави филм? Има хора, които могат да правят филми и те са просто… така се случило. С друг цвят на кожата. То не е защото ние искаме. Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?".

За да опровергаят твърдението на Кадиев, авторите на писмото прилагат списък с поети и писатели от африкански произход, печелили "Пулицър" и други престижни награди и получили международно признание.

Третата тема, засегната в писмото, е и поводът за думите на Кадиев за афроамериканците и азиатците. Той заявява: "И нещо повече - това наречено разнообразие, за което се говори. В Холивуд знаете какво стана вече по новите правила за Оскари и прочие. Трябвало задължително да присъстват хора от различни раси в една продукция, иначе тя нямало да бъде". 

Според авторите на писмото изказването на водещия е "открито расистко, насаждащо мисленето, че само хора с бял цвят на кожата би трябвало да се занимават с филмово изкуство и че цветнокожи хора нямат мястото или качествата да творят в сферата на киното". 

В писмото се дават примери за множество филми, които са спечелили редица награди, и в които участват представители на различни малцинства.

Авторите настояват екипа на "Преди обед" да поднесе извинение на зрителите си и на засегнатите малцинствени групи, а водещите да се запознаят с действителните факти и да ги представят коректно на аудиторията.

Те искат редакцията да покани представители на ЛГБТИ+ общността и други непривилегировани групи, с които да се обсъдят тези теми, а журналистите от Би Ти Ви да се обучат как да говорят адекватно по тях.

При липса на адекватна реакция от страна на телевизията, авторите си запазват правото да подадат сигнали към Комисията за журналистическа етика, Съвета за електронни медии, както и до съда, заради допуснатата в изказванията дискриминация.

Писмото е подписано от Венета Лимберова, председател на "Младежка ЛГБТ Организация Действие", Вера Славова, зрителка, Виктор Лилов, издател, Даниел Димитров, докторант по икономика, Деница Любенова, адвокат, Коста Каракашян, режисьор, хореограф и главен редактор на Out.bg, Лъчезар Георгиев, дизайн и предпечат, Марина Симеонова, музикант, Пол Найденов, председател на Фондация "Ресурсен център Билитис", Светла Енчева, журналистка и социоложка на свободна практика, Симеон Василев, председател фондация GLAS, Тодор Тотев, софтуерен инженер, Христо Христов, музикант.

"Искам да се извиня, защото имам причина да го направя. С думите, с които емоционално коментирах информацията, която поднесох некоректно, неволно засегнах хора, които уважавам, израснал съм с тях и са от близкото ми обкръжение. Аз съм възпитаван в толерантност към различните, макар че никога не сме се отнасяли към света като различен, а като един. В нашето предаване сме давили трибуна на различни непривилигировани групи и сме коментирали теми, които разкъсват и поляризират обществото. Гостували са ни от ЛГБТИ-общности и от малцинствени групи, макар че за мен няма групи, всички сме едно. Дълбоко съжалявам, защото съм бил емоционален и некоректен", поднесе извиненията си тази сутрин Кадиев. 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 297
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това