Джипитата започнаха да стават алчни! Лекари ли сте, или търговци

Лична драма

Джипитата започнаха да стават алчни! Лекари ли сте, или търговци

23652
на 15.04.2021
Джипитата започнаха да стават алчни! Лекари ли сте, или търговци
Автор:   "Ретро"

Срамна дискусия се води в медиите относно това дали сертификатът след ваксиниране да бъде платен или безплатен. Всичко започна след реакция на омбудсмана по повод на това, че медицински заведения прибират определена сума за издаването на такъв документ. Надзорният съвет на НЗОК реагира незабавно и обяви, че сертификатът ще се издава безплатно. Здравната инспекция също уверява, че документът трябва да е безплатен. Срещу това скочи съсловието на личните лекари, които излизат с тезата, че тази услуга не се заплаща от касата и те могат да сложат цена на документа. А това е истинско безобразие.

препоръчано

Да, всички знаем, че между личните лекари има страхотни специалисти и хора. Че те са се превърнали в част от живота ни и често стоят близо до нас наравно с близките ни. А ние им се доверяваме безрезервно. Но има и неща, които виждаме и които премълчаваме. Например това, че мнозина от тях работят без медицински сестри, за да не им плащат заплати. В резултат на това един медицински преглед се удължава поне още с 12 минути минимум, а от това страдаме всички, дето висим по коридорите. Че огромна част от личните лекари са с практики, които многократно надвишават техните възможности като брой регистрирани пациенти. Резултатът също е чакане на огромни опашки целогодишно.

По думите им те са свръхнатоварени, но като се замисли човек, поне 40-50 процента от прегледите са всъщност попълване на рецептурните книжки за изписване на лекарства за хронично болните. А това е работа, с която може преспокойно да се справи и една сестра, ако я има в кабинета. Личните лекари получават по 10 лева за поставена ваксинация, а сега пък и претенция за пари за издаден сертификат. Е, извинявайте, ама това, уважаеми джипита, звучи много алчно и ненаситно. За никого не е тайна, че със свръхпрактиките си докарвате пари, за които болничните лекари могат само да мечтаят. Да, знаем, че сте регистрирани като еднолични търговци, ама все пак засрамете се. Особено в дните на пандемия, когато всички страдаме, а вие изпадате в истерия, ако Ковид заразен ви посети в кабинета, а какво остава пък вие да му отидете на домашен преглед. Лекари сте, не търговци.
 
Г. Стоименова, Варна

Сподели:
Бомба x
Седем начина да преборите самотата Седем начина да преборите самотата
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това