Вход
София
Времето в София -1 o C

Джон Атанасов зарязал волейбола заради математиката

Джон Атанасов зарязал волейбола заради математиката

Името на знаменития българин кръжи в Космоса с астероид, открит от обсерваторията в Рожен
на 04.01.2016
9450
0
Джон Атанасов зарязал волейбола заради математиката
Автор: ПИК
04.01.2016
0
9450

На прага на всяка нова година родолюбивите българи с гордост си спомнят и за мнозината наши именити сънародници в чужбина, които в миналото и сега са дали и дават „нещо на света“. Сред тях ярко се откроява големият американски изобретател от български произход, бащата на компютъра - Джон Атанасов.

Почти всеки българин днес знае кой е той –изобретателят, висококвалифициран физик, математик и електроинженер, създал първия електронен цифров компютър АВС. Името на прославилия България знаменит учен носят и две училища и едно читалище в София . В началото на декември първият технологичен парк у нас и на Балканите „София тех парк“ също бе наречен на негово име.

Интересният и съдържателен житейски път на Джон Атанасов преминава от спорта към увлечението му по математическите изчисления и класическата сметачната линийка и достига върха със създаването на първата изчислителна машина, наречена АВС (Atanasoff-Berry Computer). 

Джон Винсент Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант от село Бояджик, Ямболско, чиито родители загиват през 1876 г. в разгара на Априлското въстание. Майката на Джон Атанасов, Ива Луцена Парди, е учителка по математика. В нейните вени тече ирландска и френска кръв. През 1889 г. на 13-годишна възраст Иван Атанасов заедно с чичо си емигрира в Америка. 

Джон Атанасов е добър ученик с интерес към спорта и най-вече към волейбола. Но не минава много време и младежът се пристрастява повече към сметачната линия, която баща му Иван му подарява, за да си помага в изучаването на математиката. Този уред е създаден през 1622 г. от Уилям Отред и до разпространението на електронните калкулатори през 70-те е широко използван за бързи приблизителни (с най-висока точност до втория знак след десетичната запетая) научни и инженерни изчисления. Джон бил много доволен, че с линийката може да коригира отговорите на решаваните задачи. Той се интересува от математическите принципи на операциите, извършвани с линийката, и от логаритмите. Любовта му към цифрите прераства в интереса му към тригонометричните функции. С помощта на майка си усвоява алгебрата. Пак от майка си научава за бройните системи, различни от десетичната. След като завършва с отличие по точните науки гимназия, през 1921 г. постъпва в университета на Флорида в Гейнсвил. Университетът не предлагал програма по теоретична физика, затова той слуша лекции по електроинженерство. По това време се появява интересът му към електрониката. Дипломира се като бакалавър по електроинженерство през 1925 г. След това се жени за Алис, с която имат две деца – Джоан и Джон. 

Получава много предложения за работа, включително от Харвард. Но приема да работи в Щатския колеж на Айова, известен с добрите си възможности за работа в техническите науки. Там през 1939 г. заедно със своя асистент Клифърд Бари създава и изпробва първата изчислителна машина АВС (Atanasoff-Berry). Заради липса на заинтересуваност в академичната среда и недостатъчни средства двамата изобретатели прекратили работата, която след това продължили и приключили други учени. Те обаче успели да патентоват изобретението, нарушавайки редица изисквания на патентното право.

Джон Атанасов много години водил битка за авторството на откритието на компютъра. По това дело са изписани стотици страници със свидетелски показания по техническата страна на патентния спор. Атанасов изхабил много енергия и нерви в тази продължителна битка, която водил с българско търпение и издръжливост. Накрая правдата възтържествувала и на 19 октомври 1973 г. Федералният съд на САЩ излязъл с важно решение, което разбива мита, че първата електронна изчислителна машина е създадена от Джон У. Мокли и Джон П. Екърт. Решението обявява техния патент за ENIAC за невалиден и установява, че Мокли и Екърт са заимствали основните принципи на изобретението от Джон Атанасов. Делото разкрива редица закононарушения на заявителите на патента.

Проф. Джон Атанасов тачи своята прародина. Преди да почине през 1995 г., в дома си в щата Мериленд в САЩ , два пъти посещава България. Първата му визита е през 1970 г. по инициатива на акад. Благовест Сендов. В София той е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ — първа степен. Тогава Джон Атанасов изнася няколко лекции в БАН за изобретяването на компютъра. За втори път именитият българин идва в родината през 1985 г. , когато е награден с орден „Народна Република България“ — първа степен. Той е посрещнат изключително радушно и с признателност от хората в родното село на баща му Бояджик, Ямболско. Връчен му е ключът на „Почетен гражданин на Ямбол“. Атанасов получава и най-голямото научно признание на България, като през 1983 г. е избран за чуждестранен член на Българската академия на науките. 

От 1988 г. името на Джон Атанасов кръжи и в Космоса. Така е назован първият астероид, открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Потомството на великия изобретател също има сантимент към България. Години след смъртта на Джон съпругата му Алис, неговият син Джон Атанасов Втори и около десетина негови внуци и други родственици бяха в страната ни през 2006 г. по повод международната конференция, посветена на делото на откривателя на компютъра.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 12679
архив

Мъж пазарува на Женския пазар: 
- Искам 5 кг. картофи. 
- Желаете ли в плик да ги сложа? - попитал продавачът. 
- Не, метнете ми ги на флашката.

няма нови новини
Днес: 134
hot
най-четени новини в момента
сега
2683
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Неочакват годеж в родата на Ахмед Доган - ето кой получи пръстен с масивен диамант...
x
РАЗКРИХА: Старостта е болест, която се лекува
x