Джо Байдън отказа да вечеря с президента на Италия, бил уморен

Америка

Джо Байдън отказа да вечеря с президента на Италия, бил уморен

22118
на 13.06.2024
Джо Байдън отказа да вечеря с президента на Италия, бил уморен
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Президентът на САЩ Джо Байдън присъства в четвъртък привечер на въздушното шоу край Борго Егнация, по време на което командоси-парашутистите се приземиха с националните флагове на страните от „Г-7“ пред техните лидери. Но после държавният глава не отиде на гала-вечерята, дадена в град Бриндизи от президента на Италия Серджо Матарела в чест на участниците в срещата на високо равнище. Като причина за височайшето отсъствие организаторите на форума изтъкнаха умората на 81-годишния държавен глава от изпълненото напоследък с много напрежение негово всекидневие.

препоръчано

Сред журналистите в международния пресцентър веднага се понесоха слухове, че президентът се е почувствал зле, но от щаба му ги опровергаха веднага и обещаха в петък той да бъде отново във форма и да участва във всички заседания на лидерите на седемте най-развити западни страни.

А първия ден на срещата на високо равнище на „Г-7“ приключи с тържествено слово министър-председателят на Италия Джорджа Мелони, която политическите наблюдатели в Бари вече определят като големия победител на форума, след като повечето от останалите участници са с малко или много разклатени политически позиции в родните им страни.

Първото, което премиерът очерта като голям успех на срещата под нейно ръководство, е постигнатото споразумение от „Великолепната седморка“ как да сложат ръка за 10 години върху 50 милиарда долара лихви от руските авоари в Европа и те да бъдат предавани на Украйна като военна и хуманитарна помощ. Мелони подчерта в словото си на моравата край Борго Егнация, че става дума за важно политическо споразумение, според което парите ще бъдат отпуснати на Киев под формата на заем от американски банки, а после ще им ги връщат европейските кредитни институции, където се трупат генерираните от 300-та млрд. долара средства на Кремъл лихви, данъци върху тях и т.н. Премиерът на Италия изрази също така своята убеденост, че страните от ЕС ще одобрят схемата в най-скоро време, тъй като присвояването на руските пари, спечелени в Европа, трябва да бъде одобрено с консенсус от всички държави в Съюза.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК