Джулиан Асанж се споразумя с американската прокуратура - пускат го на свобода

Америка

Джулиан Асанж се споразумя с американската прокуратура - пускат го на свобода

13191
на 25.06.2024
Джулиан Асанж се споразумя с американската прокуратура - пускат го на свобода
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж ще се признае за виновен по обвинения в незаконно придобиване и разпространение на секретни материали, свързани с националната сигурност на Съединените щати, като част от предварително споразумение, което предвижда освобождаването му от затвора в Обединеното кралство. Това съобщиха в понеделник вечерта американски медии, позовавайки се на публикувани съдебни документи.

препоръчано

WikiLeaks публикува кадри на транспортирането на Асанж от затвора Белмарш в Лондон, където е задържан от пет години, до летище Станстед. След това той се качи на частен самолет, за който се смята, че първоначално се отправя към Тайланд.

Съгласно предварително споразумение Джулиан Асанж е готов да се признае за виновен по едно обвинение за заговор за разпространение на информация, свързана с националната сигурност. Петте години, прекарани в британски затвор, ще бъдат зачетени в наказанието му. Той трябва да бъде освободен от ареста веднага след съдебно заседание, на което се очаква федерален съдия да одобри споразумението.

Асанж, който сега е в британски затвор, ще се яви в сряда пред федерален съд на САЩ на тихоокеанския остров Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, който е територия на Съединените щати. След като изслушването приключи и съдията одобри споразумението между Асанж и федералните прокурори, се очаква той да отлети за Австралия, чийто гражданин е.

През 2019 г. американските федерални прокурори повдигнаха обвинения срещу Асанж по 18 пункта, свързани с публикуването на секретни документи за действията на американските военни в Ирак и Афганистан, както и поверителна кореспонденция на американски дипломати, прехвърлена на WikiLeaks от американски военен персонал Челси Маниг, която работи като анализатор във военното разузнаване на САЩ. Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, Асанж можеше да получи до 170 години затвор. В продължение на почти десет години бившият шеф на Wikileaks се опитваше да избегне екстрадиция в САЩ от Великобритания. Първо прекарва няколко години в еквадорското посолство в Лондон, а след като бе лишен от еквадорско гражданство и експулсиран от посолството, той бе в лондонски затвор, където прекарва пет години, докато продължава да оспорва в съда законността на американското искане за екстрадирането му. Поддръжниците на Асанж, включително правозащитни групи, призоваха администрацията на Байдън да се откаже от наказателното преследване на Асандж, настоявайки, че той е действал като журналист при публикуването на секретни документи.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК