ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Диана Дафова е родена през 1958 г. в София. Завършила е Музикалното училище "Любомир Пипков". Пее и пише на повече от 9 езика. Музиката й е комбинация от различни жанрове като например народни мотиви и ортодоксални мелодии. Дафове работи с ООН и помага на бежанци.
- Вие сте пътували до редица държави. Специалитетите на коя от тях ви впечатли най-силно?
- Най-много обичам българската народна кухня, но и източна – индийска, китайска, тайландска. Експериментирам доста. Винаги, когато пътувам по света имам желание да науча нещо, да взаимствам някоя рецепта, да намеря оригинални подправки.
- И все пак вашият фаворит е?
- Може би италианската кухня.
- Кое беше първото, което сготвихте?
- В ранна детска възраст реших да направя доматена супа. Бях много горда от себе си. Не зная дали е ставала за ядене, но всички много се възхищаваха. Явно, че са били достатъчно дипломатични, за да ме насърчат.
- Вие казахте, че обичате експериментите в кухнята, но все пак има ли нещо, което не бихте опитали?
- Наистина съм смела, но едва ли бих опитала сготвени насекоми във Виетнам например. Съмнявам се, че бих се престрашила да го направя.
- Как подбирате продуктите си за готвене?
- Държа нещата да се пресни и по възможност да са домашно приготвени. Ако става дума за плодове и зеленчуци е добре те да са градински, ако е месо – да е от частен производител. С други думи да знам как е отгледано животното. Не понасям полуфабрикатите, замразените храни, пиците за микровълнова фурна и т. н. Точно това ми тежеше, докато бях в САЩ, защото там това е твърде разпространен този начин на хранене и на живот. А това са неща, които никога не съм възприемала.
- Коя е любимата ви рецепта?
- За спагети и по-точно за един прекрасен сос към тях. Той се прави като каймата се задуши в зехтин. Раздробяваме я, за да не стане на топки. След това добавям голямо количество накълцан чесън. Слагам и настърган морков. Отгоре наливам доматен сос. Оставяме на слаб огън, докато се сгъсти. Важно е да сложим три подправки: мащерка, босилек и риган в равни количества.
- И накрая един въпрос за десерт – обичате ли сладкото?
- Не съм специалист в приготвянето на торти, кейкове и сладкиши. Не съм любител на сладкото. Освен това знам, че приготвя ли нещо такова, ще го хапна със сигурност. Затова избягвам изобщо да започвам. От време на време си позволявам да опека някой кейк. Но в никакъв случай не съм специалист по баници например или пък торти и сладки.
- Каква е рецептата на хубавата песен?
- Както за всяко хубаво нещо, трябва да идва от сърцето. Освен това всяка песен трябва да има послание. За да има сила и въздействие, един творец трябва да има какво да каже на хората.