ГОРЕЩО
ДПС-Ново начало на митинг в защита на стабилността в държавата
Радомир Чолаков: Не произвеждаме достатъчно храна
РАДЕВ АКТИВИРА ДЕЖУРНОТО СИ ПРОКСИ: Имало ли е разследване за корупция срещу Демерджиев, унищожено при назначението му в служебния кабинет?
Даниел Митов: Два влекача са в готовност да изтеглят танкера, блокиран край Ахтопол - не е опасен
ТРАГЕДИЯ! 16-годишно момиче скочи от висок етаж на блок в Пловдив
Основният принцип - пълнозърнести храни и зеленчуци
Мадона и Гуинет Полтроу не само са големи приятелки, но и споделят една и съща диета. Поп кралицата убедила актрисата в предимствата на макробиотичната диета и оттогава и двете спазват строг режим, който според гурутата на тази хранителна система ще им осигури дълъг живот. Макробиотичната диета и философия са разработени от японски диетолог, който вярвал, че простотата е ключът към доброто здраве. Този режим често се препоръчва при рак и други хронични заболявания. Привържениците на режима вярват, че той може да помогне за балансиране на женските хормони и проблемите с менопаузата, предменструалния синдром и като превенция срещу рак на гърдата и ендометриоза. Този режим не е толкова за хора, които искат да отслабнат, въпреки че като я следват, теглото наистина намалява. Тя е за тези, които държат да са физически, психически и духовно здрави. Макробиотичната диета е с ниско съдържание на мазнини, но високо на фибри и е предимно вегетарианска. Набляга се най-вече на пълнозърнестите храни и на зеленчуците. Менюто е богато на фитоестрогени от соеви продукти. Пълнозърнестите храни заемат от 50% до 60% от всяко хранене. Те са кафяв ориз, цели зърна пшеница, ечемик, просо, ръж, царевица, елда и др. Овесени ядки, юфка, тестени изделия, хляб, хлебни изделия и други продукти от брашно могат да се ядат от време на време. Зеленчуците трябва да са от 25% до 30% от дневния прием на храна. До една трета от тях могат да бъдат сурови, останалите трябва да са задушени, варени, печени или соте. Фасулът е 10% от дневното меню. Това включва варен боб или бобови продукти като тофу, темпе и нато. Малко количество риба или морски дарове може да се консумира няколко пъти седмично. Месото, яйцата и млечните продукти обикновено се избягват. Рибите и морските дарове се подправят с хрян, уасаби, джинджифил и горчица, за да се помогне за детоксикацията на организма. Семена и ядки могат да се консумират в умерени количества. Ядат се сурови или леко запечени и осолени с морска сол или соев сос. Плодове се разрешават няколко пъти седмично. Най-добре да са ябълки, круши, праскови, кайсии, грозде, горски плодове, пъпеши и др. Тропическите като манго, ананас и папая се избягват. Десертите са позволени в умерени количества от два до три пъти седмично, но само за здрави хора. Избирайте естествено сладки храни като ябълки, тиква, сладък боб и сушени плодове. Могат да се използват естествени подсладители като оризов сироп и малцов ечемик. Захарта, медът, меласата, шоколадът, рожковите и другите подсладители трябва да се избягват. Готви се само с нерафинирано растително масло. Едно от най-често използваните е тъмно сусамово масло. Другите, които се препоръчват, са светло сусамово, царевично и от синапено семе. Храната се подправя с естествена морска сол, соев сос, естествен оцет, оцет умебоши, сливи умебоши, настърган корен от джинджифил, ферментирали туршии, печени сусамови семена, печени водорасли и нарязан лук.препоръчано


