Диетолог за това как да постим правилно: Прибягването до постене би могло да разклати имунната система

Животът днес

Диетолог за това как да постим правилно: Прибягването до постене би могло да разклати имунната система

4631
на 07.03.2021
Диетолог за това как да постим правилно: Прибягването до постене би могло да разклати имунната система
Автор:   ПИК

Как да постим правилно и най-вече здравословно. Препоръки за това даде пред БТВ експертът по здравословно хранене и диетолог доктор Райна Стоянова.

препоръчано

„Постът има здравословни ползи – коментира доктор Стоянова. - За здравите хора е важно да се подготвят за летния сезон, да се пречистят след зимното угаждане и понатрупване на мазнини. Не само духът но и физическото здраве е важно и по време на поста го постигаме. При поста е много важно лишаването от животински продукти да става постепенно. От утре се спират местните продукти,  след Сирни Заговезни и  постепенно и млечните и яйцата. Великденският пост е доста дълъг – 7 седмици, и ако здравословно не сме добре, той може да ни се отрази негативно на здравето, да разклати сериозно имунната ни система. При поста дефицита на желязо, на витамин „Бе 12”, може да се отрази негативно на организма ни. Често пъти хората преминават към постене, за да редуцират теглото си, като диета, а този тип компенсация на моменти може да се окаже доста вредна. Прибягване до постене с цел редукция на тегло не е основателно.

За правилното постене е нужно правилно хранене. Правилно съчетание на храни. Зърнени с бобови продукти. Боб, грах в комбинация с хляб може да компенсира и няма да страдаме от липса на белтъчини. Много е важно е да разнообразяваме храненето. Ядки, зърнени храни, спанак, плодове и зеленчуци. Черният шоколад, сам по себе си, не трябва да има млечни продукти в себе си, така че не е изключен при постенето.

На популационно ниво страдаме от недостатъчно витамин „Де” заради ниската консумация на продукти, даващи ни такива витамини, и е добре да компенсираме тази липса с добавки и витамини.

Постенето обаче може да разклати здравето ни. Освен че може да ни детоксикира и да засили имунитета ни, може да засили риска от инфекции. Трябва да се храним разнообразно, да си набавяме витамини чрез разнообразни сезонни плодове. Да се храним с повече салати, ядки и семена. Подкрепям приема на витамини чрез разнообразно, балансирано и здравословно хранене. След консултация със специалист, може допълнително да се набавят и витамини чрез добавки”.

 

Сподели:
Бомба x
Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това