Диетолог №1 проф. Донка Байкова: Дори свинската мазнина е по-полезна от маргарина
Трансмазнините никога не напускат тялото ни, само запушват съдове
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Трансмазнините са несвойствени за човешкото тяло и то няма как да ги преработи. Тези мазнини остават в нашето тяло и се натрупват. Това коментира специалистката по хранане и диететика проф. Донка Байкова в сутрешния блок на Нова телевизия по повод разгорещилата се дискусия през последните седмици по отношение на това колко вредни са трансмазнините (транс мастните киселини), съдържащи се в маргарина, растителната сметана, някои вафли, теста, баници, шоколади.
"Съдовете се свиват с 30% от консумацията на продукти с трансмазнини. Дори свинската мазнина е по-полезна, ние се пазим от нея заради холестерола", допълни тя.
"У нас някои производители вече започнаха да избягват тези трансмазнини. В света това започна отдавна да се прилага", коментира експертът.
"Аз не мога да преценя, не съм специалист. В България засега не сме задължени да изписваме количеството транс мастни киселини", коментира на свой ред работник във фабрика за вафли пред репортер на Нова телевизия.
"Колко трансмазнини има, зависи изцяло от маслото, което ползваме. Обикновената вафла без шоколад няма никакви", допълни той.
"В заключение може да кажем - четете етикетите, с трансмазнините сами намаляваме съпротивителните си сили", завърши проф. Байкова.