Диетолог №1 проф. Донка Байкова: 3 кг качваме от плюскането по Гергьовден
Агнешката лой веднага вдига холистерола
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Проф. Донка Байкова е най-известният български диетолог. Специализирала е в Германия. Дълги години работи в областта на наднорменото тегло и затлъстяването. Автор е на повече от 300 научни публикации, преподава в Медицинския университет в София.
- Проф. Байкова, в София по великденските празници починаха от преяждане двама млади мъже, а в Бургас – пенсионер. Защо все по-често се случват подобни трагедии?
- Защото с нашите семейства и приятели празнуваме предимно на трапезата. Мъчно ми е, че малцина се вслушват в препоръките на експертите по хранене и диетолозите - да празнуваме, но информирано.
- Хоп-па… Нов термин на хоризонта?
- Добре, ще го кажа иначе – да се веселим по празниците, но с европейска здравна култура. Всички държави непрекъснато я повишават, а ние непрекъснато изоставаме от нея…
- Но българинът свързва Великден с уханни козунаци, Гергьовден – с печено агне?
- Никой не го отрича. Нито боядисаните яйца, агнешкото месо и другите лакомства. Само че се получава една свръхкомбинация от видове храни в огромно количество, което поемаме.
- Обяснете, проф. Байкова, на како се дължи смъртта от преяждане?
- Поставени пред свръх работа органите и системите на човешкия организъм реагират с риск от възникване на болестен процес. Натоварвайки най-вече храносмилателната система, ние рискуваме да се отключи болестен процес. Най-чести са възпаленията – острите гастрити, ентероколити, не дай си Боже панкреатити…И възпаления на жлъчно-чернодробните пътища.
- От тях може ли да се умре?
- Как не! Възпалението на най-голямата жлеза в човешкото тяло панкреаса – стомашната жлеза е с много голям риск от смъртност. Трудно се овладява острата некроза на този слезист орган. Защото той има задачата да отдели максимално количество храносмилателни ензими. А самите те са в състояние да унищожат слезистата му тъкан. Този странен процес се казва автолиза. Споменатата течност е агресивна по отношение на собствения паренхим на жлезата. И много бързо – ето ти опасно гнойно възпаление.
- С висока смъртност?
- Преди години тя беше 90 %. Сега има модерни силни антибиотици и този процент намаля, но още е изключително опасен.
- Лаком ли е българинът? Защо като наближат почивни дни се запасява с храна, сякаш идва краят на света?
- Много лаком е българинът. А това пък показва, че ние сме хора с проблеми. Живеем в голям стрес и избиваме по празниците с преяждане и препиване с алкохол.
- Около 1 май и Гергьовден се задават още 6 неработни дни и всичко живо се юрва да празнува. Баш сега е време и за традиционното печено агне. Какво да правим, за да не преядем?
- Да се движим повече! Да се разхождаме на чист въздух. Естествено ще хапнем и печено агне. Но без да прекаляваме. Мои близки ми се похвалиха, че изяли по 2 козунака и по 5-6 яйца за един ден. Както и половин печено агне. Ужас!
- Но то е най-крехкото месо!
- Само че е тлъсто. Овчата лой е животинска мазнина, богата на холестерол и на наситени мастни киселини. Т.е. тя много бързо се втвърдява. Ето защо моят съвет е: консумирайте агнешкото охладено! За да изкристализират лоените капчиципо него и ние да ги премахнем с ножа. А домакинята да нареже месцето на много тънки филийки и да ги нареди в платото. Нека сме наясно, че ако примерно 4 часа – от 12 до 16 часа, пред очите ни се е ширнала една пищна трапеза, която непрекъснато е пълна с ядене и напитки, със сигурност чрез зрителния ни анализатор ще имаме непреодолимото желание да си бодваме от едното или другото блюдо. И още, и още…
- Да не си взимаме от вкусотиите, така ли?
- Не, информираната домакиня трябва да сервира и отсервира много внимателно ястията, като прави между тях плодово-зеленчукови паузи. С фрешове, салати, студен чай, обогатен с витамин С и с мед…
- Значи не може да си гризнем тлъста мръвчица от хрупкаво кокалче, та душата ни да се изпълни с кеф? Но това е истинското агнешко, а нестудени тънки ципи от сухо месо.
- Хубаво казано. Но кокалчето ще бъде обляно с овча мазнина. Така с малка порция ще поемем огромно количество калории. Ще натоварим отново панкреаса, ще затрудним и отделянато на жлъчен сок ,без който усвояването на мазнините е невъзможно.
- А има ли значение какви напитки слагаме на трапезата?
- Искам да съм коректна – един здрав човек в трудоспособна зряла възраст притежава специални механизми да се справи и с повече храна, и със свръхкомбинации от ястия и алкохолни напитки. Защото може да разчита на ензимни системи, отговорни за разграждането им. Но… нужна е култура на пиенето - в никакъв случай не бива да се пие на гладно и да се смесват напитките. Второ : за мъжете се полага една голяма ракия и две чаши леко вино. За дамите – малка ракийка и една чаша вино. Колкото до бирата – ами здравият човек може и 2 бири да изпие.
- Шегувате ли се, проф. Байкова? Пиячите изсмукват по една каса…
- Със сигурност обаче коремът им се подува.
- Препоръчвате ли хапчета мезимфорте, талцид и др., които пазят стомаха от киселини?
- Да, половин час преди голямото тъпчене може да се вземе някакъв ензимен препарат. Той ще помогне да се смелят огромните количества разнообразни храни.
- Все пак някой може да не устои на кулинарните вълшебства и да преяде?
- Да пие колкото може повече течности за да изхвърли от тялото си остатъчните вредни вещества от храните. Кожата също е отделителна система и един топъл душ или сауна много помагат. Задължително трябва да се излезе на чист въздух, за да се издишат алкохолните пари и мозъкът да се снабди с кислород. Да се пият много пресни зеленчукови и плодови сокове, за да алкализират подкиселената вътрешна среда на организма. В никакъв случай на другия ден не трябва да спираме да ядем изведнъж, а плавно. Настъпва времето на постните ястия. С витамини, минерали , антиоксиданти.
- Средно колко кила качваме по Гергьовден?
- Най-малко 3 кг. Но можем да ги свалим за една седмица, ако вземем твърди мерки. В този тунел има една светлинка - последните мастни капчици, които се образуват в клетките ни заради скоростното преяждане на агнешко и приема на много калории, лесно се разграждат. Защото са нови и не са имали време да се стабилизират. Организмът още не ги е почувствал. Ние решаваме дали бързо да се отървем от тях.
- Ако си направим пълна кръвна картина веднага след празничното тъпчене, какво би показала тя?
- О, много хубав въпрос, биха казали клиничните лекари. Лично аз гарантирам: висок холистерол, висока кръвна захар, пикочна киселина над нормата… Да продължавам ли?