Димитър Иванов пред ПИК: Бойко е много повече генерал от Атанас Атанасов! Борисов стана кмет и два пъти премиер

ЧАС ПИК

Димитър Иванов пред ПИК: Бойко е много повече генерал от Атанас Атанасов! Борисов стана кмет и два пъти премиер

144401
на 10.02.2015
Димитър Иванов пред ПИК: Бойко е много повече генерал от Атанас Атанасов! Борисов стана кмет и два пъти премиер

Бившият шеф на НСС изпълняваше политически поръчки на Костов

Последвайте ни в Google News Showcase

Димитър Иванов е на 63 години, председател на Общото събрание на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Професор по национална сигурност и лидерство. Известен е като последният началник на Шести отдел („Корупция и контрол на структурите на МВР и БКП“) в Шесто управление („Борба с идеологическата диверсия“) на комунистическата Държавна сигурност.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Потърсихме го по повод последните скандали около разработката „Червей”.

 -   Г-н Иванов, какво мислите за скандала с разработката „Червей”?

-   Всичко тръгна от едно изказване на Атанас Атанасов, че са били подслушвани протестърите. Той твърдеше това с голяма злоба и хъс, но всъщност това не се потвърди. За да се излезе от този скандал, се лансира втора версия за някаква разработка „Червеи”, за която трябваше да се изяснява квалифицирано за какво става дума и да се уведоми обществото. Преди да се уведоми обществото, премиерът Борисов излезе с гръмко съобщение, че цяла система е подслушвана, че това е нарушение на демократични принципи, на нормативни и вътрешни уредби и че ще има санкции, включително и арестувани. Мисля, че това е прекалено силно казано. Не зная как е информиран Борисов, но това не е възможно при такъв многоинституционален контрол. Много инстанции наблюдават прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). Плюс това се дава разрешение от съответен съдия. Т.е. излизайки от един скандал – за да тушираме това, което направи Атанасов, влизаме в друг скандал. Най-вероятно ще има развитие в посока на снижаване на напрежението. Това е хабене на излишна енергия и приказки в празното пространство.

-   Скандалът с подслушването на протестиращи според Вас изкуствено създаден ли е?

-   Разбира се. Атанас Атанасов очевидно иска да се върне на работа в системата, използвайки коалиционния характер на управлението. Целта му е поста на шеф на вътрешната парламентарна комисия да го трансформира в я министър на вътрешните работи, я шеф на ДАНС. Затова непрекъснато бие и стреля по ръководствата на тези две системи, което е доста грозно и неморално. Защото той нито в морално, нито в професионално отношение стои по-високо от сегашните ръководители, както и от предишните на МВР.

-   Той атакува и Вашия университет, който се наричал УБИТ и бил част от сарайско-библиотекарска групировка. Вие с Ахмед Доган поддържате ли контакти?

-   Вижте, той прави внушение и интрига, тъй като той никъде не казва, че нашият Университет по библиотекознание и информационни технологии е сарайско-библиотекарска групировка. Атанасов говори за някаква сарайско-библиотекарска групировка, говори за някакъв УБИТ, но той не казва – това е равно на университета еди-кой си. Прави внушение, но пък се пази да не бъде даден на  съд за клевета и набедяване. Иначе по същество – нямаме нищо общо нито с ДПС, нито с която и да е друга политическа партия. Дори бих казал, че в нашия университет преподавателският състав е пример как съжителстват в сферата на висшето образование и науката хора с различни биографии, произлизащи от различни политически семейства, членуващи в различни партии или пък въобще нечленуващи. Университетът се развива доста динамично и опитите на такива като Атанасов нямат шанс за успех, тъй като той е вън от тази среда и неговите мнения не тежат в нея. Не се приемат насериозно.

-   Има ли при вас кадри от десния сектор?

-   Има разбира се. Има от СДС, от...

-   Няколко имена да кажете?

-   Е, сега няма да правим разследване, ние сме университет. Аз ви обяснявам логиката и философията на нещата, с имена няма да си служиме, но има бивши посланици от времето на СДС, които преподават при нас.

-   Виждам, че избягвате да използвате званието „генерал” за Атанас Атанасов...

-   Ами какво значи генерал? Това е висше воинско звание за постигнати големи заслуги за съответния прослужен срок, за натрупан авторитет. В края на краищата – за професионални умения. Какъв генерал е Атанасов? Какво може да командва той?

-   Присвоено му е това звание.

-   Присвоено е и затова премълчавам. Не го отричам. Присвоено е с указ на президент и трябва да уважаваме българската държава. В чисто професионален план не считам, че е генерал.

-   А ако сравните с Бойко Борисов, който е генерал по същата линия? Той повече генерал ли е?

-   Ами, повече е, защото Бойко стана и кмет, след това стана и министър-председател два пъти. Създаде си управляваща партия от гола поляна. А Атанасов какво е създал, освен да ходи да приглася на този, който в момента му е ментор.

-   А кой му е ментор?

-   Ми кой му е ментор... Иван Костов му е ментор и то дълги години. Когато Атанасов беше шеф на НСС, изпълняваше политически поръчки директно на Иван Костов и това се знае от много хора от тогавашната служба – от заместниците на Атанасов, от началниците на направления в НСС. Но въпреки всичко искам да кажа и една добра дума за Атанасов – в момента реформата, която той предлага и настоява, за специалните служби според мен е в правилна посока.

-   Какво имате предвид?

-   Окрупняването на службите, поставянето им под персонален контрол, издигане на ръководни постове на некомпрометирани личности, на добри оперативни ръководители.

-   То това всъщност го предлагат от ГЕРБ формално...

-   От ГЕРБ го предлагат и аз го предлагам.

-   А Атанас Атанасов трябва ли да подаде оставка като шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред?

-   Не, аз не виждам причина засега, особено ако спре да говори глупости по сутрешните блокове и си върши работата като шеф на комисията.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО) Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 121
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК