Димитър Манолов успокои: Няма да се стигне до там първите три дни болнични да не се плащат

Животът днес

Димитър Манолов успокои: Няма да се стигне до там първите три дни болнични да не се плащат

14874
на 03.08.2019
Димитър Манолов успокои: Няма да се стигне до там първите три дни болнични да не се плащат
Автор:   ПИК

Нека хората са спокойни. Няма да се стигне до там първите три дни болнични да не се плащат. Ще стане нещо друго, ще видим какво. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

препоръчано

Манолов и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал влязоха в спор за това доколко е реалистично искането на бизнеса първите три дни болнични да не се плащат.

„Ако погледнем на нещата от по-различна гледна точка, нормално е когато човек е болен, в рамките на българската система, той да получава по-голямо обезщетение точно за времето на боледуването – анализира Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”. - Краткосрочните лекарства в първите три дни не се покриват от Здравната каса, а на човек, реално, му е необходимо лекарство точно тогава, за да се лекува. Така че, размерът за първите три дни трябва да е 236 процента от заплатата. Има много предприемачи, чиито работници и служители ползват много повече средства, отколкото предприемачите внасят в Здравната каса. Категоричен съм, че майките трябва да са спокойни, когато трябва да си взимат болнични заради това, че детето им се е разболяло. Няма да се стигне до там първите три дни болнични да не се плащат. Ще стане нещо друго, ще видим какво. Не трябва да стресираме цялото общество. Това е неприемливо. Индустрията иска НОЙ да започне да плаща първите три дни. Съображенията са ясни, но не е това начина. Не можем да гоним лекаря, който издава фалшив болничен”.

„Справедливо ли е работодател, предприятие и предприемач да осигуряват работника в законодателен риск – РЕАГИРА Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал. -  И първите три дни да се плащат само от едната страна. Работодателят плаща допълнително възнаграждение на друг работник да върши работата на този с болничния. Предложението ни е в отговор на това, което се случи преди 10 години. Тогава това бе една от антикризисните мерки, приети от синдикати и работодатели. Тогава бе приета временна мярка до 2013 година, след което тя стана постоянна. Промени се, че това представлява сериозна финансова тежести за предприятия и предприемачи. След 2015 година се вижда, че това стимулира и мотивира некоректни работници да ползват некоректно болнични.

Настояваме за спешни мерки за решения срещу фалшивите болнични. 13 от общо 28 страни членки в ЕС имат период на изчакване от между един и шест дни, в които обезщетения не се изплащат. Нужно е да се вземат мерки за ограничаването на неправомерно взимане на болнични.  Реално сегашната ситуация е много удобна за синдикатите и държавата. Няма диалог със синдикатите по въпроса. Фалшивите болнични са като сивата икономика. Не можем да ги докажем, а само можем да предполагаме. Поискахме справка от Здравното министерство колко са обжалваните болнични от работодателите. Няма така. От Здравната каса – също. През 2017 година осем лекари са били наказани за неправомерни болнични. Системата е такава сега, че никой няма интерес от промяната – работници и държава”.

 

Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това