Вход
София
Времето в София 10 o C

Дисекция на кренвирш показа какво ядем

Дисекция на кренвирш показа какво ядем

на 25.09.2020
25764
0
Дисекция на кренвирш показа какво ядем
Автор: ПИК
25.09.2020
0
25764

Експеримент на патолог от Медицинския университет в София показа, че колбасите на пазара у нас съдържат неподозирани съставки, които обаче със сигурност не са вредни за здравето, успокояват специалисти по хранителни технологии.

Най-лакомото куче гризна тарелка с кренвирши за части от секундата

Най-лакомото куче гризна тарелка с кренвирши за части от секундата

Точно половин секунда бе необходима за кучето от порода...

на 20.10.2019

Според анализа в кренвиршите, освен месо, има хрущяли, нервни влакна, растителни клетки и семки. Това е част от студентско упражнение по хистология. Авторът подчерта, че в случая става въпрос за морфологично изследване, което само по себе си не е достатъчно за преценка на хранителната стойност на кренвиршите. Нужно е и химично, и токсикологично такова.

Дългогодишният производител Теодор Янков казва пред БТВ, че нерядко в свинските кренвирши се използва пилешки прат – пилешки кожи, както и изрезки и заместители: „В едни кренвирши трябва да има основно и единствено може би над 95-97%, подчертавам – българско месо. Сол, подправки и евентуално позволените по стандарт консерванти. По никакъв начин в кренвиршите не трябва да присъстват всякакъв вид емулсии, не бива да се използват никакви млечни фибри, протеини".

Янков апелира и със закон на търговските витрини да се направи разграничение – между тези деликатеси, чието съдържание е изцяло от месо, и имитиращите продукти.

От Асоциацията на месопреработвателите отказаха коментар по темата с аргумента, че направеното изследване не е официално научно становище.

Според проф. д-р Стефан Драгоев – член-кореспондент на БАН, и преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната смес на кренвиршите да се намират подобни частици. Той обясни, че остатъците от кожа например не означават, че кренвиршът не е от месо, но гарантира, че не са опасни за здравето ни: „Сланината, която се влага, е от парени свине. Те се добиват чрез кожите. При такива големи обеми частички от кожички винаги може да останат при използваните тлъсти суровини. За мен това е една спекулация“, посочи проф. Драгоев.

У нас кренвиршите са с най-голяма консумация сред колбасите. По данни на бранша на ден се продават между 80 и 120 тона. Цената им варира между 4 и 9 лева за килограм.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34287
архив

Телефонистка: – Номерът, който търсите, не отговаря… – Ама, съвсем ли? – Не! Първите две цифри отговориха, но останалите мълчат.

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x