ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Днес е Голяма задушница. Тя е част от Великденския ритуал. Той започва в неделя, когато са Месните заговезни, и от понеделник минаваме само на млечни продукти без месо.
В съботния ден срещу Месни заговезни всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името „Задушница“ показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Хлябът и виното са символ на тялото и душата на Спасителя, а житото символизира Възкресението. Към тях могат да бъдат добавени сладкиши, соленки, плодове и други лакомства, според желанието на хората и месните традиции. Дарът се подава и приема с думите „Бог да прости!”.


